Jens Assur: Landsbygden har idiotförklarats på film

Publicerad

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att filmbranschen i högre utsträckning letar efter skådespelare med dialekt till ny svensk film. Jens Assur, som regisserat Korparna, säger att landsbygden oftast visats upp som buskis.

– Traditionellt skildras landsbygden i film och tv ur en buskistradition – det är tokiga individer som gör tokiga saker. De har fåniga frisyrer och kläder och beter sig i mångt och mycket idioter. Jag har väldigt svårt för den här skildringen, säger Jens Assur.

Teamet bakom Korparna lade ner mycket tid på att hitta personer utanför Stockholm som kunde vara trovärdiga i sina roller. De yngre skådespelarna skulle vara uppväxta på landsbygden.

– Jag ville inte ha en självmedveten ung stadskille eller tjej. Man ska känna att ”den här personen hör hemma i den här världen”.

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin säger att man börjar se en förändring i och med Jens Assurs Korparna och Gabriela Pichlers Amatörer.

– Perspektivet är lokalt. Grundkonflikten står inte mellan stad och land, som det ofta gör annars. Det är något vi kanske får tugga i oss: att landsbygden inte är så besatt av oss i storstaden, de har egna problem och berättelser, säger han.

Se hela inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer