Joaquin Phoenix spelar jokern i Joker Foto: Poto: Warner Bros/Niko Tavernise & AFP

Joaquin Phoenix hyllas för sin tolkning av Batman-skurken

Uppdaterad
Publicerad

I helgen visades en av de mest omtalade filmerna under den pågående filmfestivalen i Venedig: Joker, av Baksmällan-regissören Todd Phillips. Och det gick bra – filmen fick stående ovationer efter premiären och har fått höga betyg av kritikerna.

Todd Philips skildring av hur Batmans ärkefiende går från vanlig clown till den superläskiga Jokern har hajpats inför premiären i Venedig. Regissören är mest känd för grabbiga flamsfester som Old School och Baksmällan-trilogin men ger sig nu – med hjälp av skådespelaren Joaquin Phoenix – i kast med mörkare materia. Om Batman är med i filmen? Svar Nej.

Resultatet?

Åtta minuters stående ovationer efter visningen och toppbetyg från de flesta av kritikerna. Och så några sågningar.

Robert De Niro i biroll

The Guardian ger fem stjärnor, kallar filmen briljant och hyllar både Joaquin Phoenix skådespelarinsats och regissörens blinkningar till Martin Scorseses Taxi Driver och King of comedy. Robert DeNiro spelar en biroll som programledarstjärna som blinkar tydligt till den senare filmen.

Venedigfestivalens konstnärliga ledare Alberto Barbera har sagt att vägen till Oscarsgalan är utstakad för Joker. Deadline Hollywood håller håller med och skriver att den amerikanska filmakademin redan nu kan börja rista in Joaquin Phoenix namn på statyetten för bästa huvudroll.

Varietys kritiker hyllar också filmen och tidskriften rapporterar om hurrarop och busvisslingar i salongen när Phoenix namn rullade förbi i eftertexterna.

Inte inspirerats av Heath Ledger

Jokern har tidigare porträtterats av bland andra Jack Nicholson och Heath Ledger och Ledger tilldelades också en postum Oscar för sin insats i The Dark Knight 2008. Men Phoenix har inte sneglat på andra i sin rolltolkning.

– Jag tittade inte på andra som gjort Jokern, detta är vår egen skapelse, och vi upptäckte nya saker om honom hela vägen fram till sista inspelningsdagen, sa han på presskonferensen i Venedig.

Regissören Todd Phillips säger att han velat göra en film som ser ut som dem han växte upp med på 70-talet, och att han velat göra epoken så verklighetstrogen som möjligt.

Barnsligt mörk

De flesta positiva recensionerna handlar inte bara om Phoenix skådespeleri och Phillips Scorsese-hommage, de är också inne på att filmen på ett förträffligt sätt kommenterar – och kritiserar – vår själsligt tomma och självupptagna tidsålder. Något som dock inte alla kritiker håller med om.

Rogerebert.com blir betyget lågt, filmens skildringar av sociala orättvisor kallas skräp, och Time Magazine sågar Joker fullständigt, beskriver dess mörker som barnsligt och att den snarare än kritiskt kommenterar vår samtid, är en produkt av den..

Joker får svensk premiär den 4 oktober.

I morgon visas Roy Anderssons nya film Om det oändliga. Läs mer om det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer