Skådespelaren Joel Kinnaman. Foto: TT/Joel Ryan

Joel Kinnaman om nya filmen The horse boy: ”en vacker och inspirerande historia”

Uppdaterad
Publicerad

Joel Kinnaman ska tillbaka och filma i Sverige när den israeliske regissören Ari Folman gör film av Rupert Isaacsons bok ”Hästpojken: En kamp för att hjälpa sin son”.

Ari Folman nådde stora framgångar med sin animerade dokumentära krigsskildring Waltz with Bashir (2008) som han nominerades till en Oscar för i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film. Nu ska Folman ta sig an boken ”Hästpojken: En kamp för att hjälpa sin son” från 2010. Där ska Joel Kinnaman spela Rupert Isaacson som även är författaren bakom boken.

– Jag tyckte att det var en ”no-brainer”. Jag var tvungen att göra den, berättar Ari Folman för Kulturnyheterna under filmfestivalen i Cannes.

Berättelsen bygger på den sanna historien om Rupert, hans fru Kristin (Léa Seydoux) och deras autistiske son Rowan som bara kommunicerar när han sitter på hästryggen. Historien kretsar kring familjens resa till Mongoliet där de är ska rida till shamaner som kanske kan få Rowan att må bättre.

– När Ari Folman skickar ett manus till dig då blir du ganska exalterad. Jag tyckte att Waltz with Bashir var ett litet mästerverk. Så när jag fick det här manuset så var jag superpeppad på att läsa det, säger Joel Kinnaman:

– Jag blev väldigt emotionellt berörd. Jag tyckte att det var en känslig, vacker och inspirerande historia.

”Ett väldigt svårt uppdrag”

Filmen kommer bland annat att utspela sig i Mongoliet under vintern och Kinnaman tror att det hårda klimatet både kan bli en stor utmaning och en tillgång som han kan jobba med som skådespelare.

– Den här filmen är en resa. Den är ett äventyr och den handlar om att överkomma svårigheter. Så att få sådana fysiska svårigheter som en mongolisk vinter tror jag kommer att sippra in i filmen på ett väldigt bra sätt, säger Joel Kinnaman.

Filmen har inte börjat spelas in ännu och just nu är Ari Folmans största utmaning att hitta barnet som ska spela Rowan.

– Det är ett väldigt svårt uppdrag. Han ska kännas äkta, säger Folman.

– Jag tror att det är en film som, om vi gör den rätt, så kommer den att bli betydande för folk, säger Kinnaman.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes

Mer i ämnet