Foto: Folkets bio

Jordens salt – en resa med Sebastião Salgado

Uppdaterad
Publicerad

Caroline Hainer fascineras av fotografen Sebastião Salgados våghalsiga karriär.

Att föreviga ett ögonblick är att berätta en historia, att skapa ett sammanhang. För fotografen Sebastião Salgado har detta varit så nära ett kall man kan komma. Med en ytterst förstående fru har han rest till de mest avlägsna, ogenomträngliga och glömda platserna på jorden i fyrtio års för att dokumentera vad som håller på att ske, var vi kommer ifrån och vart vi är på väg.

Ta den enorma guldgruvan i en gudsförgäten del av Brasilien till exempel där myriader av enkla arbetare jobbar med att bära stora, tunga säckar av jord och metall uppför tunna repstegar.

Salgados bilder ser till en början ut att vara tagna på 1800-talet. Eller kanske till och med ännu tidigare. Är detta i själva verket Babels torn? Men med vetskapen om att detta sker idag, här och nu, och mänsklighetens törst efter guld tvingar dessa människor att riskera både sitt eget och andras liv flera gånger dagligen sätter bilderna i en annan dager. Faller en, eller tappar man en säck, så faller alla. Det är guldets pris.

Brasilianaren Salgados bilder är givetvis enormt fascinerande och fotografen själv framstår som en kännande, empatisk och genuint nyfiken person som verkligen vill lära känna sin omvärld. Självklart blir man intresserad av hur hans äktenskap och familj upplevt hans totala frånvaro (han reser flera månader i streck under flera år) där konsten och dokumenterandet alltid kommit i första hand.

Detta ämne vidrörs men stannar mest vid konstaterandet att Salgado själv inte känt att han haft något val (ett kall!). Frun är också med och planerar projekten och färdigställandet av materialet.

Fotoprojekten som tagit flera år har resulterat i utställningar, reportage och fotoböcker. Och kanske är det i den senare formen som de gör sig allra bäst, inte som dokumentär. För även om det är fascinerande att höra berättelsen om människorna på bilderna, i synnerhet de från avlägsna eller bortglömda folkslag i Amazonas, Sibirien och brasilianska landsbygden, så blir det ändå en film där man visar stillbilder.

Och detta, tänker jag mig, görs nog bättre i bokform där alla bilder i samlad form målar upp precis den berättelse Salgado velat förmedla.

Betyg: Tre

Regi: Juliano Ribeiro Salgado, Win Wenders

Med: Sebastião Salgado

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter