Teaterchefen Pia Forsgren ska fortsätta driva Judiska teaterns verksamhet i andra former. Foto: Mats Bäcker

Judiska teatern stängs

Uppdaterad
Publicerad

Ridån går nu ned för Judiska teatern i Stockholm. Men verksamheten ska fortsätta på andra scener, både i Sverige och internationellt.

Efter 18 år stängs Judiska teatern i den gamla kägelbanan på Djurgården i Stockholm. Pia Forsgren har varit teaterchef, konstnärlig ledare och regissör sedan starten 1995.

– Det känns vemodigt. Det har varit min plats i 18 år och mycket har hänt. När vi började pratade man knappt om begrepp som multikulturalism och dubbla identiter, säger hon.

Privata pengar

Judiska teatern har varit en experimentell plattform för scenkonst med ett judiskt perspektiv. Den har hela tiden varit privatifinansierad av mecenaten och finansmannen Robert Weils bolag, som även äger konsthallen Magasin 3.

Årsbudgeten för teatern har de senaste åren legat på drygt 15 miljoner kronor, med kostnader för personal och underhåll av den k-märkta fastigheten som största utgifter.

– Det är oerhört kostsamt att producera teater. Särskilt när den är experimentell och utforskande, säger Pia Forsgren.

Internationella erbjudanden

Judiska teatern AB ska dock fortsätta i andra former. Målet är samarbeten med andra teatrar, kommersiella aktörer och myndigheter.

– Vi har fått erbjudanden om samarbeten från Malmö, Berlin, Israel, New York och San Fransisco, men projekten har ännu inte finansierats, säger teaterchefen och fortsätter.

– Frågorna om integration, språk- och klassfrågor är ännu mer angelägna i dag än när vi startade. Det är viktigt att överbrygga klassklyftor och kulturella klyftor och vi kanske kan göra det bättre om vi åker runt än finns i en kägelbana på Djurgården i Stockholm.

Planer för området

Robert Weil äger även det intilliggande värdshuset och enligt Pia Forsgren finns det planer för hela området som kan vara av intresse för publiken.

Kulturnyheterna har sökt Robert Weil utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter