Juliette Binoche årets hederspristagare på Göteborgs filmfestival

Hederspristagaren Juliette Binoche: ”Alla borde kalla sig feminister”

Uppdaterad
Publicerad

Den franska stjärnaktrisen Juliette Binoche är på Sverigebesök för att ta emot hederspriset Honorary Dragon Award på Göteborgs filmfestival. Kulturnyheterna fick en pratstund med skådespelaren om att jobba med den prisbelönta regissören Claire Denis – och betydelsen av att kalla sig feminist.

Juliette Binoche – eller ”La Binoche” som hon kort och gott kallas i hemlandet Frankrike – har ett sextiotal filmer bakom sig och är nu lika produktiv som någonsin. Inte minst med tanke på de under 2018 fem kommande filmerna.

Hon slog igenom år 1988 med filmen Varats olidliga lätthet och sedan dess har vi kunnat se henne i filmer som Chocolat och Den engelske patienten – en film som hon också vann en Oscar för.

Men av alla kvinnor Juliette Binoche porträtterat genom åren är det framför allt Julie i Krzysztof Kieślowskis Frihet – den blå filmen från 1993 som påverkat henne allra mest, berättar hon för Kulturnyheterna.

– Kieślowski, regissören, sa till mig: ”Inga tårar!”, är du verkligen säker?, undrade jag. Första inspelningsdagen var när vi gjorde scenen från sjukhuset då hon fick veta att han var död. Jag bad att få pröva ett riktigt tårfyllt känsloutbrott, men han sa ”nej, det behövs inte”. Och han hade rätt, säger Juliette Binoche.

Närmar sig komedigenren

Kanske är det just seriösa roller som en framförallt förknippar med Binoche. Men själv lyfter hon fram både Pippi Långstrump och Charlie Chaplin som två av sina främsta inspirationskällor.

Komedigenren är också något hon närmat sig de senaste åren – i viss mån även nu i det bioaktuella dramat Let the sunshine in av prisbelönta franska regissören Claire Denis.

– Det förvånade mig att Let the sunshine in var så pass rolig. Att man inte vet vart man tar vägen efter döden. Det är roligt, men det är också allvar!

Juliette Binoche medverkar även under året i Claire Denis första engelskspråkiga film High Life.

– Jag älskar att arbeta med Clarie. Hon observerar, säger inte mycket och plötsligt kliver hon fram. Hon har full kontroll, det gillar jag.

”Alla borde kalla sig feminister”

Något som starkt diskuterats, inte minst under hösten och än idag, är huruvida metoo-rörelsen som uppstått kan leda till någon bestående förändring för kvinnor. På frågan nästlar sig Juliette Binoche in i ett komplicerat resonemang om det maskulina och det feminina.

– Den kvinnliga förmågan att förstå kan kräva att man tar ett steg tillbaka och låter saker sjunka in, säger hon.

Men trots detta och trots hon i tidigare intervjuer värjt sig från att kalla sig feminist – tycks svaret nu vara självklart:

– Jag räds inte att kallas feminist, men alla borde kalla sig feminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.