Gabriela Pichler vann baggen för årets regi för ”Äta sova dö”. Foto: Scanpix

Storslam för ”Äta sova dö” på Guldbaggegalan

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en magisk kväll för debutanterna bakom ”Äta sova dö” på årets Guldbaggegala. Filmen tog hem i princip alla tunga priser. Kulturnyheterna rapporterade direkt.

22.00: Det var det hele. Storslam för ”Äta sova dö”, ingen vidare kväll för Mikael Marcimain och hans team trots många tekniska priser. Den här enkla liverapportören tackar för ikväll, för glada tillrop och rättelser av försmädliga fel. Vi återkommer snart med vinnarintervjuer och sånt. Hej på er!

21.56: Årets bästa film är... ”Äta sova dö”. Vilket storslam. Den här gången är det filmens producent China Åhlander som tar emot priset.

Äta sova dö

– Vi har med gemensamma krafter realiserat Gabrielas vision om en film om människor som vi sällan ser på bio, säger hon.

21.52: Nu så. Bästa film. Delas ut av Alicia Vikander och Loa Falkman. ” Äta sova dö”, ”Call Girl” och ”Searching for Sugar Man” nominerade. Är ni redo?

21.50: Inför sista kategorin, Bästa film, tycker jag att ni ska ta en titt på det här blogginlägget. Från fritidsgården där Nermina Lukac jobbar vanligtvis. Gör det bara.

21.47: Det blir ”Sune i Grekland: All inclusive” som får folkets bagge i år. En halv miljon biobesökare kan inte ha fel, säger filmens producent Patrick Ryborn.

21.38: Nu undrar förstås alla: Sune, Hamilton eller ”En gång i Phuket”? Vem ska få Biopublikens pris? Svaret får vi efter ett framträdande av Carola till minne av de filmarbetare som gått bort under året.

21.32: Gabriela Pichler och ”Äta sova dö” tar regikategorin också. Vilken kväll för debutanten Pichler. Hon tackar en lång lista på alla i hela filmteamet, och till sist sin mamma. ”Önskar att pappa hade kunnat se det här”, avslutar hon.

21.29: Inte många priser kvar nu, och nu återstår det tunga Bästa regi. Helena Bergström delar ut priset, som kan vinnas av Gabriela Pichler, Jan Troell och Mikael Marcimain.

21.24: ”Oj. Jag är lite nervös”, inleder en rörd och överväldigad Nermina Lukac sitt tacktal. ”Det betyder väldigt mycket för mig att vinna det här”, säger hon sedan.

21.22: Nu dags för Bästa kvinnliga huvudroll. Nominerade är Pernilla August (”Call Girl”), Nermina Lukac (”Äta sova dö”) och Linda Molin (”Bitchkram”). Priset går till Nermina Lukac.

21.17: Priset går i år till Johannes Brost för rollen i ”Avalon”.

– När jag gick på scenskolan trodde jag aldrig att jag skulle stå på Cirkus och ta emot en insekt och vara glad. Men det är jag faktiskt. Jag är glad och stolt, säger Johannes Brost som hyllar regissören Axel Petersén.

21.14: Efter en mindre filibuster-kupp av Hans Alfredson är det nu dags för Bästa manliga huvudroll, som delas ut av Helen Sjöholm. Nominerade är Johannes Brost för hans roll i ”Avalon”, Bengt CW Carlsson för hans roll i ”Lycka till och ta hand om varandra” och Matias Varela för hans roll i ”Snabba cash 2”.

21.02. Hederspriset. Hen-kupp från Anna Serner i nomineringen! Och priset går till Hans Alfredson, som prisas för synnerligen lång och älskad tjänst inom svensk film.

20.58: ”Searching for Sugar Man” tar hem det. Massiva applåder för Malik Bendjelloul, som inte förberett något tacktal. Av vidskepliga skäl.

20.56: Dags för Bästa dokumentär, som delas ut av Åsne Seierstad. En starkare kategori än på många år, åtminstone om man ser till det kommersiella och kritikermässiga genomslaget för filmerna. Nominerade: ”Palme”, ”Pojktanten” och ”Sugar Man”.

20.52: Nu ska Loa Falkman sjunga.

20.51: Det där var årets bästa tacktal såhär långt. Med viss marginal.

20.46: Gabriela Pichler tar hem priset för Bästa manus:

– Film är en lyxsysselsättning. Vi ska vara jävligt glada att syssla med den. Att få betrakta samhället, att klä av det. Det är en lyx som ska vara öppen för alla: för PRO i Ballingslöv, för Milan Dragisic, för Nermina Lukac... För alla som delat med sig av sig själva in i det här manuset. Det är det många som har gjort. Jag vill tacka alla dem, säger hon i sitt tacktal.

20.43: Dags för en av de nyhetsspännande kategorierna. Ska Marietta von Hausswolff von Baumgartens omstridda manus till ”Call Girl” ta hem priset för Bästa manus? Strax får vi veta. De andra nominerade är ”Searching for Sugar Man” och ”Äta sova dö”. SVT:s Jessika Gedin delar ut priset.

20.40: I kategorin Bästa klipp nomineras ”Searching for Sugar Man”, ”Palme” och ”Call Girl”. Och för andra kategorin i rad går Malik Bendjelloul miste om en bagge. Vinnarna är: Andreas Jonsson, Hanna Lejonqvist och Niels Pagh Andersen för ”Palme”. Dansken Pagh Andersen hyllar Palme. ”Tack, Olof!”, säger han.

20.37: ”Det är lite otrevligt att dela ut det här till någon över 65, för det är så svårt att komma ihåg vad folk heter”, säger Benny Andersson på scenen om sitt tacktal.

20.35: Nu årets Bästa musik. Upplagt för ”Searching for Sugar Man”, gissade många, men det gick till Benny Andersson för musiken i Palmedokumentären.

20.32: ”Åh neeej. Inte ett sånt där pinsamt värden-klipper-in-sig-i-filmen-skämt. Babben är demonproducent till Snabba Cash 2.” Kristoffer Viita är inte helsåld på kvällens förproducerade sketch.

20.26: Nu Bästa kvinnliga biroll. Nominerade: Leonore Ekstrand för ”Avalon”, Yohanna Idha för ”Katinkas kalas”, Ulla Skoog i ”Dom över död man”. Och priset går till Ulla Skoog. Det är den folkkära skådespelerskans första Guldbagge, enligt baggens Twitter. Hon tackar framför allt filmens regissör Jan Troell.

20.20: Dags för den tv-sända galans första kategori: Bästa manliga biroll. Peter Carlberg i ”Avalon”, Milan Dragisic i ”Äta sova dö” och Fares Fares i ”Snabba cash 2” är nominerade. Peter Carlberg tar hem det, lite otippat eftersom många trott på Milan Dragisic. En lycklig Carlberg tackar sin familj.

20.15: Då har vi bockat av ett av kvällens frågetecken: Babben skämtade om ”Call Girl” inför en Mikael Marcimain i publiken som såg aningen nervös ut. Skämten dock av snällare snitt.

20.11: ”Hur många här har frusit mer än två timmar i sträck under en filminspelning? Mer än sex timmar? I Trollhättan? Ja, många här vet vad lidande innebär.” Babben Larsson jobbar med att knyta an till filmbranschen i publiken.

20.07: Babben Larsson inleder med ett sång- och dansnummer om filmåret 2012, som avslutas med en dans av ingen mindre än Alicia Vikander. Det här börjar... ambitiöst.

20.00: Sådär, nu är SVT:s sändning igång!

– Svensk film har verkligen en framåtvåg just nu, säger Filminstitutets vd Anna Serner. Svårt att neka till det.

19.55: Okej, då är det strax dags för själva galan att dra igång. Hög tid för mig att rätta till flugan och komma på något begåvat att säga om man springer på Alexander Skarsgård i vimlet. Nu kör vi.

19.50: ”Simon J Berger verkar behöva en grogg.” Kristoffer Viita tar inga fångar i sin liveblogg. Här i nyhetsdelen är vi som bekant mycket mer städade än så.

19.47: Priset för Bästa kortfilm, som delas ut av skådespelaren Simon J Berger, går i år till ”Dance Music Now” av Johan Jonason. Och årets Gullspira, som prisar barnfilm, går till Ella Lemhagen. Därmed är alla kategorier som delas ut innan själva tv-sändningen utdelade.

19.39: Stjärnfotografen Hoyte van Hoytema vinner Bästa foto för ”Call Girl”, inte heller det helt otippat. Därmed har årets kanske mest omdiskuterade film tagit hem fyra baggar redan innan tv-tittarna slagit på sändningen.

19.32: En av kvällens riktiga lågoddsare har delats ut. Michael Hanekes ”Amour” tog hem priset som Bästa utländska film, vilket nog ingen hade trott något annat än. Andra priser som delats ut under de senaste minuterna, som alltså tillhör de kategorier som inte får vara med i direktsändningen, är:

Bästa kostym: Cilla Rörby för ”Call Girl”.

Bästa scenografi: Lina Nordqvist för ”Call Girl”.

Bästa ljud: Petter Fladeby och Per Nyström för ”Call Girl”.

Bästa visuella effekter: Andreas Hylander för ”Isdraken”.

19.20: Nu har de första priserna börjat delas ut. Bästa mask/smink-kategorin går till Jenny Fred för ”Snabba cash 2”:

– Välförtjänt. Den filmen hade mycket blod, skriver Kristoffer Viita i sin liveblogg.

19.05: Årets vinnare av Kulturnyheternas egen bagge är utsedd, och för ovanlighetens skull blir det en barnfilm som tar hem priset. Vinnaren är... ”Isdraken” av Martin Högdahl. Grattis, säger vi på Kulturnyheterna!

19.02: ”Det har varit ett bra filmår, och särskilt en intressant höst. Folk har strömmat till biograferna och sett särskilt dokumentärer på ett sätt man inte gjort på många år”, säger Fredrik Sahlin från årets Guldbaggegala.

18.59: I kvällens sändning tar vi såklart också upp Guldbaggegalan. Den börjar om en minut på SVT1.

18.57: Just nu är skådisarna på väg in på röda mattan, något du kan följa här. Men vi tänkte börja med att gå igenom kvällens stora kategorier en efter en.

Kristoffer Viita listar vilka som förtjänar att vinna i respektive kategori. I kategorin Bästa manus tror han till exempel inte på ”Call Girl”:

– Alla är är lika trötta på ”Call Girl” som folk var på ”Play” – förra året. Skillnaden är att en vinst till Call Girl kommer riva upp debatten igen, säger han.

Hela listan hittar du här.

18.45: Ikväll är det dags för filmsveriges stora höjdpunkt, och sällan har det väl varit så lätt att uppbåda intresse för Guldbaggegalan som i år. Efter ett svenskt filmår som, hur man än vänder och vrider på det, hållt mycket hög klass, lär fler än bara filmbranschens kompisar följa Guldbaggen med spänning.

Här på Kulturnyheterna ärar vi filmåret med inte en utan två liverapporteringar från årets gala. Jag som skriver detta heter Anton Gustavsson och kommer att bevaka galan ur ett nyhetsperspektiv. Vem säger vad? Vem faller i gråt? Hur ska Babben Larsson låta bli att skämta om statsministrar och JK-anmälningar? Jag lovar att hålla järnkoll.

Samtidigt på Filmbloggen kommer Kristoffer Viita att bevaka galan ur ett kritikerperspektiv. Vilka filmer förtjänar att vinna? Har juryn gjort sitt jobb? Vi lovar att hålla er i handen ända till det bittra slutet. Själva galan ser du i SVT1 mellan 20 och 22, eller här på webben.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äta sova dö

Mer i ämnet