Stillbild ur filmen ”Zero dark thirty”. Foto: Pressbild/ScanpixVisa alla (14)
Visa alla (14)

Tre Oscars till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

SVT fick tag på Oscarsvinnaren i festvimlet i Hollywood.

Nattens stora glädjebesked för Sverige är att den favorittippade, svenska regissören Malik Bendjelloul vann i kategorin för Bästa dokumentär (långfilm) med sin redan kritikerrosade och världskända film om den bortglömda musikern Rodriguez – ”Searching for Sugar Man”.

Det här är första gången sedan 1980-talet som en svensk film vinner en Oscar.

– Det är väldigt roligt. Det känns bra, den är tung och glänser väldigt mycket, säger Malik Bendjelloul till SVT:s Gomorron Sverige om Oscarsstatyetten han precis fått.

När SVT talar med Malik Bendjelloul står han mitt i vimlet, och under samtalet gratuleras han av flera världskända skådespelare. Samtidigt har han redan under festen börjat blicka framåt.

– Det känns som sista etappen på en lång resa. Imorgon är det måndag, då är det dags att börja jobba, säger han.

Tackade filmens huvudperson

Under sitt tacktal passade Malik Bendjelloul på att tacka ”världens bästa sångare någonsin” – Sixto Rodriguez – som dock valde att inte komma till Oscarsgalan, för att inte stjäla uppmärksamhet från de som gjorde filmen. Musikern är också på turné för tillfället, eftersom den prisade dokumentären fick hans insomnade karriär att vakna upp igen.

Regissören riktade också ett tack till SVT, som varit med och medfinansierat filmen.

Två svenska ljudpriser

Det var en bra kväll för svenskt vidkommande även vid sidan av Malik Bendjelloul. I kategorin för Bästa ljud hade två svenskar chans på en Oscarsstatyett. Och båda vann. Priset delades nämligen mellan två filmer i år. Paul NJ Ottosson vann för sin insats i filmen ”Zero Dark Thirty”. Per Hallberg prisades ihop med Karen Baker Landers, för ljudet i Bond-filmen”Skyfall”.

Under galans traditionella minnesstund för filmprofilerna som gick bort under 2012 ingick den svenska skådespelaren Erland Josephson. Därefter delades statyetten för Bästa originalsång till sångerskan Adele och hennes låtskrivarkollega, för deras signaturlåt till Bondfilmen ”Skyfall”.

Hathaway och Waltz prisade

Den första skådespelaren som fick ta emot pris på Oscarsgalan 2013 blev Christoph Waltz, för sin Bästa manliga biroll i Tarantino-filmen ”Django Unchained”. Den kvinnliga motsvarigheten vann Anne Hathaway, känd från filmer som ”The Dark Knight Rises” och ”Rachel getting married”.

Hathaway fick sin statyett för insatsen i den nya musikalfilmen baserad på en klassisk historia: ”Les Misérables”. Skådespelerskan gav ett tårkantat tal där hon bland annat tackade sin make, och sa att det bästa ögonblicket i hennes liv var när han kom in i det.

Estetiska priser till ”Berättelsen om Pi”

”Life of Pi” – i Sverige kallad ”Berättelsen om Pi” – inledde med att vinna en Oscar för Bästa foto, det vill säga Cinematography. Samma film kammade hem ytterligare tre titlar under kvällen: Bästa specialeffekter, Bästa originalmusik och Bästa regi. Ang Lee snuvade alltså giganten Steven Spielberg på en hedrande titel.

Bästa kostymdesign såg vi förra året i filmen ”Anna Karenina”, där svenska Alicia Vikander hade en stor roll. Men när Bästa utländska (icke engelskspråkiga) film skulle utses, gick det inte lika bra för Vikander och hennes kolleger.

Oscarsstatyetten för Bästa utländska film gick varken till Norges storfilm ”Kon-Tiki” eller danska ”A Royal Affair” (med Vikander). Årets vinnare blev i stället den starka konkurrenten – Michael Hanekes österrikiska, tunga drama ”Amour”.

Tarantino överlycklig för manuspris

Den kultförklarade filmskaparen Quentin Tarantino tog hem årets Oscar för Bästa originalmanus, för sin senaste film ”Django Unchained”. Han skrattade av glädje på scenen och tackade bland annat skådespelarna.

– Det är en sådan ära att få det här i år, för i både original- och förlagekategorin är manusen fantastiska i år. Det här blir skrivarnas år! sa Tarantino.

Jennifer Lawrence  kammade hem den tunga titeln Bästa kvinnliga huvudroll i år, för sin insats i filmen ”Du gör mig galen!”. Hon blev så uppspelt att hon råkade ramla i trappan upp till scenen. Bästa manliga huvudroll gjordes av Daniel Day-Lewis i filmen ”Lincoln”, som vann den ärofulla titeln för tredje gången.

”Argo” var bästa filmen

Den långfilm som Oscarsjuryn tyckte var bättre än alla andra under filmåret 2012 är spionthrillern ”Argo”. Regissören och huvudrollsinnehavaren Ben Affleck tackade sina vänner i Iran, sin fru och sina kolleger i ett stormigt, emotionellt tacktal.
 

Filmbloggens Kristoffer Viita hyllade och dissade under hela Oscarsgalan. Se om du tycker som han, här.

Bästa film: Argo
Bästa kvinnliga huvudroll:
Jennifer Lawrence, Du gör mig galen!
Bästa manliga huvudroll: Daniel Day-Lewis, Lincoln
Bästa manliga biroll:
Christoph Waltz
Bästa animerade kortfilm: Paperman
Bästa animerade film: Modig
Bästa foto: Berättelsen om Pi
Bästa specialeffekter: Berättelsen om Pi
Bästa kostymdesign: Jacqueline Durran, ”Anna Karenina”
Bästa makeup och hår: Lisa Westcott och Julie Dartnell, ”Les Misérables”.
Bästa kortfilm: Curfew
Bästa dokumentär (kortfilm): Inocente
Bästa dokumentär (långfilm): Searching for Sugar Man
Bästa utländska film: Amour (Österrike)
Bästa ljudmix: Andy Nelson, Mark Paterson och Simon Hayes, Les Misérables
Bästa ljud: Paul NJ Ottosson för ”Zero Dark Thirty” och Per Hallberg & Karen Baker Landers för ”Skyfall”.
Bästa kvinnliga biroll: Anne Hathaway, Les Misérables
Bästa klippning: William Goldenberg, Argo
Bästa scenografi: Rick Carter och Jim Erickson, Lincoln
Bästa originalmusik: Mychael Danna, Berättelsen om Pi
Bästa originalsång: Adele Adkins och Paul Epworth, Skyfall
Bästa manus efter förlaga: Chris Terrio, Argo
Bästa originalmanus: Quentin Tarantino, Django Unchained
Bästa regi: Ang Lee, Berättelsen om Pi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter