Foto: SF

”Kämpar hårt för att ta ner Lincoln på jorden”

Uppdaterad
Publicerad

Steven Spielberg är en stor filmmakare men en förutsägbar regissör, skriver Fredrik Sahlin efter att ha sett eposet ”Lincoln”.

Abraham Lincoln. Få historiska namn är så hårt cementerade i godhetens fundament som denne slaveriavskaffande president.

Steven Spielberg har inga som helst intentioner att ändra på den saken.

Spielberg är naturligtvis en stor filmmakare, att säga något annat vore att fara med debil osanning men han är också, ofta, en tråkig och förutsägbar regissör. Speciellt så när han är uppfylld av de stora känslorna. När han är på det humöret gör han inte film, då bygger han monument.

Men det börjar bra. Vi hamnar mitt i en stridsscen från det amerikanska inbördeskriget, som ju pågår under presidentens sista år i livet.
Ett gäng nord- och sydstatare går lös på varandra i lervälling. Det är närstrid med bajonetter och nävar, det är geggigt, vidrigt, omänskligt mänskligt – långt från det ärorika och triumferande. Om man så vill en kortversion av Spielbergs inledande massaker i ”Rädda menige Ryan”. Precis som där, verkar regissören vilja dra ner brallorna på hjältedikt och krigsdyrkan.

Det är bra, det är kittlande realism som antyder att filmen kommer att ge oss något annat än det väntade, men precis som i nämnda Dagen D-adaption är det falsk marknadsföring, efter den anslående anslaget tar nämligen det vanliga eposmakandet vid – ackompanjerat av en hårt arbetande stråksektion anförda av den bombastiske kompositörlegenden John Williams.

Men Daniel Day Lewis är såklart formidabel i huvudrollen. Han är en av de få riktigt stora stjärnorna som verkar kunna kasta av sig sin egen persona, som går in i en trovärdig metamorfos och verkligen blir någon annan. Han finsnickrar med framgång, kämpar hårt för att ta ner Lincoln på jorden men hindras påtagligt av ett manus som tvingar honom att häva ur sig klokheter i parti och minut, som låter honom omgivas av rollfigurer vars enda syfte är att stå och se förundrande ut inför presidentens närmast sinnesvidgande visdom.

Det som ändå bitvis gör ”Lincoln” sevärd är valet att koncentrera dramat till de politiska turerna kring införandet av det trettonde tillägget i den amerikanska konstitutionen, som förbjuder slaveri. För den historieintresserade finns en hel del att hämta här, och här får vi ändå glimtvis se en (mycket lätt) nyansering. Lincoln drar sig nämligen inte för att muta och manipulera folk för att få sin vilja igenom – vilket skulle kunnat ha gett filmmakarna en chans att grotta ner sig lite i eventuellt oetiskt beteende men eftersom Lincolns ändamål trots allt är genomgott mynnar det hela ändå ut i en variant på det gamla kristna frikortet ”Guds vägar äro outgrundliga”.

Betyg: 3

Regi: Steven Spielberg

Skådespelare: Daniel Day Lewis, Tommy Lee Jones

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet