”Kärlekshistorien väger över”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas kritiker Kristoffer Viita är på plats på filmfestivalen i Cannes. Han ger öppningsfilmen ett förvånat glatt omdöme.

I dag öppnar världens kanske mest omtalade filmfestival – den i Cannes. Filmkritikern Kristoffer Viita är där och har precis sett årets öppningsfilm – Hollywoods favoritkuf Wes Andersons nya skruvade dramakomedi ”Moonrise Kingdom”. 

– Den var ganska gullig på ett lite trevligt sätt. (...) Det är en kärleksberättelse mellan två kids. Det är mycket yta i den här filmen, med typsnitt och estetik, men kärlekshistorien väger över. Det är som att Wes Anderson har släppt lite på sin käpphäst att alltid skildra en komplex papparelation. Det är ingen existentiell eller politisk film, utan den handlar om kärlek, berättar han.

Filmfestivalen i Cannes 2012

Kvinnobristen togs upp

Kristoffer Viita har även varit på presskonferensen med jurymedlemmarna. Där hände inget som man ramlade av stolen för, men den uppenbara kvinnobristen på festivalen togs upp:

– Andrea Arnold [filmskapare, reds. anm.] var den enda som vågade ta i frågan att det bara är manliga regissören bland de tävlande. Hon tyckte att det är synd och ett tecken på att det ser lika ojämställt ut i hela världen, säger Kristoffer Viita.

TV-intervju av Adam Koskelainen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2012

Mer i ämnet