Kiki bästa queerfilm i Berlin

Publicerad

Årets Teddy award går till svenska dokumentären om fristaden och konstnärsscenen Kiki. En film som tog fyra år att göra. I mars har den Sverigepremiär.

Dokumentären om den konstnärliga scenen Kiki och hur den är en fristad från omvärldens rasism och homofobi blev nyligen färdig och premiärvisades på Sundance filmfestival. Reaktionerna där var positiva, men det blev inget pris. Men nu när den visades på Berlins filmfestival vann den det prestigefyllda Teddy Award för bästa queerfilm.

– Det här bevisar på något sätt att vi har gjort något fint och bra. Berlins filmfestival är en av de bästa filmfestivalerna med en hängiven publik som är insatt. Det betyder såklart jättemycket, säger filmens producent Annika Rogell.

En av medlemmarna var med och skrev manus

Filmen är regisserad av Sara Jordenö och en av medlemmarna inom Kiki-scenen, Twiggy Pucci garcón, har varit med och skrivit manus. Det var också det som fick Jordenö att tacka ja till erbjudandet om att dokumentera deras kultur. Innan dess var hon orolig att hon inte skulle kunna göra gruppen rättvisa.

Nu när filmen är klar verkar det på publikreaktionerna och priset som om de har lyckats.

– Vi har fått fina reaktioner och väldigt starka reaktioner där folk har tackat oss för att vi har gjort den här filmen. När vi visade den i Sundance var all kritik positiv och det finns en enorm styrka i de här personerna vi har följt och det skiner igenom, säger Annika Rogell.

Priset firar 30 år

Teddy Award firar i år trettio år och det finns flera kända namn som har vunnit priset tidigare. Pedro Almodovar och Gus van Sant vann priset 1987 när det delades ut för första gången. Lukas Moodysson och Fucking Åmål vann 1999.

Härnäst väntar Sverigepremiären på Tempo dokumentärfilmfestival i början av mars. Men först ska vinsten firas.

Hur ska ni fira?

Det är ju extra kul att det är 30-årsjubileum för priset. Så vi ska fira stort där på Teddy Awards, säger Annika Rogell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.