Döda poeters sällskap. Foto: Noble Entertainment

”Kill Your Darlings”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Radcliff jobbar hårt för att springa ifrån sitt filmiska förflutna, men har en bit kvar, konstaterar Fredrik Sahlin som sett en biopic om beatniklegenden Allen Ginsberg.

Harry Potter blir analt penetrerad i gynekologisk ställning, av tillfälligt uppraggad partner. Klart att det ruskar om gemene åskådares referensram.

Aktören Daniel Radcliff jobbar onekligen hårt nu för att springa ifrån sitt filmiska förflutna.
Han dyker upp i allt från skräck till romantisk komedi, verkar fast besluten att inte fastna i den föredetting-fälla som många barn- och ungdomsskådespelare före honom.
Måhända hjälper den tämligen explicita sexscenen i ”Kill Your Darlings” en bit på vägen.

Transformationen blir i och för sig inte lättare när filmmakarna, som här, sätter på honom Potter-lika glasögon.

Nå, det var ju sådana han hade, den anarkistiske poeten och författaren Allen Ginsberg, som tillsammans med bland andra Neal Cassady, Jack Kerouac och William S Burroughs utgjorde kärntruppen i den intellektuella motståndsrörelsen kallad The Beat Generation.

”Kill Your Darlings” utspelar sig dock i begynnelsen, före ”On the Road” och ”Howl”, när Ginsberg var en ung man på väg ut ur garderoben, och cirkulerar kring ett mordfall som satte det nybildade beatnikgänget i gungning.
Men det hindrar inte att vi först tvingas genomlida en inledande halvtimme med käckt pretentiösa filosofkalvar på festhumör.

Höga på gräs och en försvarlig dos egocentricitet är de ensamma om att sitta inne med svaren på de stora frågorna, och missar inget tillfälle att läxa upp omgivningen. Gärna stående på en skolbänk, som vore de klonade från ”Döda poeter sällskap”.
De var sannolikt rätt rejält jobbiga att umgås med, och är absolut påfrestande att skåda.

Men verkligheten kommer ikapp, och så även mitt engagemang. Till skillnad från Walter Salles mjäkiga ”On the Road” lyckas debuterande regissören John Krokidas och lika gröna manusförfattaren Austin Bunn faktiskt göra individer av beatniklegenderna. Ja, så till den milda grad att det är svårt att se hur dessa sargade egonauter någonsin skulle kunna skapa någonting av värde.

Filmmakarna väjer alltså inte för det småttiga och fula, vilket alltid är angenämt. Och det ska sägas, att Daniel Radcliffe trots allt är en begåvad skådespelare.
Men faktum kvarstår
Man kan ta Daniel Radcliffe ur Hogwarts, men man kan inte ta Hogwarts ur Daniel Radcliffe.
Eller jo, kanske, men det sker inte på en grisblink.

”Kill Your Darlings” hade premiär på kreddiga Sundancefestivalen, vann tillträde till Venedig och Toronto, men får trots det bara dvd/vod-distribution i Sverige, den 23 juli. Finns dock redan på import-dvd.

Betyg: 3

Regi: John Krokidas

I rollerna: Daniel Radcliffe, Dane Dehaan, Michael C Hall m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet