2018 var ett lyckosamt år för Kinas filmindustri som drog in rekordhöga 80 miljarder kronor. Foto: Billy Dai & Ng Han Guan/TT

2018 rekordår för kinesisk filmindustri – och den internationella expansionen fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Kina fortsätter att satsa stort på film, och framför allt på att lansera filmer internationellt. 2018 var ett rekordår sett till landets biointäkter, och allt fler filmer når också internationella framgångar.

2018 var ett lyckosamt år för Kinas filmindustri som drog in rekordhöga 80 miljarder kronor. Det är också i Kina som världens största tv-studios finns numera.

– Kinas filmcentrum ligger i Hengdian och Hengdian studios är världens största tv-studios. Dit kommer världens filmskapare för att spela in filmer som lämpar sig för de stora dukarna, säger Ulrika Bergsten, SVT:s Asienkorrespondent.

Allt fler kinesiska filmer hade också internationella framgångar 2018, till exempel Operation red sea (i regi av Dante Lam) och Dying to survive (i regi av Wen Muye).

Statliga satsningar för vinst och kontroll

Och det är inte bara filmdistributörer som står bakom satsningarna och framgångarna. Stora institutioner som Shanghais internationella filmfestival jobbar hårt för att filmerna ska nå ut utanför landets gränser.

Sommaren 2018 startade filmfestivalen ett samarbete med det statliga projektet Belt and road initiative, som arbetar med att stärka Kinas handel över hela Europa och Asien.

Så varför denna filmsatsning från kinesiska staten?

– Det här gör man för att det är ett sätt att tjäna pengar men också för att ha kontroll över budskapet som filmerna ger, säger Ulrika Bergsten:

– De flesta stora filmbolag är visserligen privat ägda men den kinesiska statens censur ser till att inga filmer sprids som har ett för politiskt budskap, ger en ofördelaktig bild av presidenten Xi Jinping eller Kina, eller sprider en kultur av samhällsomstörtande verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.