– Tidigare när de tvingat oss att stänga festivalen har vi bara flyttat till andra platser eller visat filmerna senare. Men i år kan vi inte fortsätta, säger festivalgeneralen Wang Hongwei. Foto: TT

Kinesiska myndigheter stoppade filmfestival

Publicerad

Stängde Beijing Independent Film Festival på invigningsdagen – filmer och dokument beslagtogs och två representanter för festivalen togs i förvar.

Enligt BBC har arrangörerna fått flera varningar från myndigheterna med uppmaningen att ställa in den årliga filmfestivalen.

Festivalen hölls första gången 2006 och har genom åren haft problem med polisen. Men årets tillslag är det allvarligaste hittills, säger festivalgeneralen Wang Hongwei till AP.

– Tidigare när de tvingat oss att stänga festivalen har vi bara flyttat till andra platser eller visat filmerna senare. Men i år kan vi inte fortsätta. Festivalen är helt förbjuden, säger festivalgeneralen Wang Hongwei till AP.

Oberoende kinesisk film

Festivalen började som ett filmforum men har genom åren vuxit till att bli en av de viktigaste händelserna för oberoende kinesisk film.

–Om en så sällsynt filmfestival som Beijing Independent Film Festival stängs ner kommer det att bli väldigt svårt för oss att överleva som filmskapare, säger dokumentärfilmaren Hu Jie till AP.

Enligt BBC kontrollerar kinesiska myndigheter information och media – och är misstänksamma mot oberoende filmer som kan innehålla kritik mot kommunistpartiet och dess politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer