TT/Bild Stockholm Konstsim Herr: fotograf Gustav Nyberg Foto: TT/Bild Stockholm Konstsim Herr, fotograf Gustav Nyberg

Svenskt konstsimlag simmar med brittiska stjärnor i ny film

Uppdaterad
Publicerad

De brittiska skådespelarna Rob Brydon och Rupert Graves spelar just nu in filmen ”Swimming with men” – spelfilmsversionen av dokumentären ”Män som simmar”, som kretsar kring ett manligt konstsimlag i Stockholm. Och snart åker det svenska laget till Storbritannien för att spela in scener tillsammans med de brittiska skådespelarna, berättar Sam Victorin, ordförande för Stockolm Konstim Herr, för Kulturnyheterna.

För ett par veckor sedan startade inspelningen av komedin ”Swimming with men” i Storbritannien.

Filmen är en spelfilmsversion av dokumentärfilmen ”Män som simmar” av Dylan Williams från 2010, som kretsar kring medlemmarna i konstsimlaget Stockholm Konstsim Herr.

Huvudrollen i den brittiska komedin spelas av Rob Brydon, känd från bland annat The Trip, och i andra roller syns även Rupert Graves och Jim Carter – som för den svenska tv-publiken kanske är mest känd som den stränge butlern Mr. Carson från Downton Abbey.

Projekt inleddes för sex år sedan

Och enligt Sam Victorin, ordförande för Stockholm Konstsim Herr, inleddes projektet redan för sex år sedan, då det brittiska filmbolaget Met Film – som var medproducenter till ”Män som simmar”– köpte rättigheterna till historien.

– De var så förtjusta i den här historien att de köpte loss rättigheterna för att göra en fiktionsversion av den, och då fick vi skriva på ett avtal om att inte sälja vår historia till någon annan. Avtalet gällde bara i fem år, men det har inte haglat av andra erbjudanden, och nu har de lyckats få ihop finansieringen till filmen.

Kommande helg kommer Stockholm Konstsim Herr att åka till Storbritannien för att spela in scener till filmen, och ett par av dessa spelas in med de brittiska skådespelarna, enligt Sam Victorin.

– Vi ska simma vår rutin och göra ett par andra saker. Och så ska vi ska vara med på en prisutdelning, där även de brittiska skådespelarna är med.

”Lite intrikat”

I ”Swimming with men” spelar de brittiska skådespelarna originallaget, medan Stockholm Konstsim Herr spelar ett svenskt lag som tävlar mot britterna, berättar Sam Victorin för Kulturnyheterna.

– Historien i filmen handlar om ett brittiskt lag och när vi nu åker dit och filmar gör vi det som ett svenskt lag. Filmen är ju baserad på vår historia, men nu kommer vi dit utifrån, så det är lite intrikat.

”Swimming with men” väntas ha premiär 2018. Huruvida den kommer att få svensk distribution är oklart i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.