Konstnär stämmer Ruben Östlund för The Square

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Lola Arias advokat har lämnat in en stämningsansökan mot regissören Ruben Östlunds Plattform produktion efter att han använt hennes namn i filmen The Square utan hennes tillåtelse. Arias och hennes advokat vill förbjuda Plattform från att fortsätta visa filmen där Lola Arias sägs vara konstnär till verket ”The Square”.

Kulturnyheterna har tagit del av stämningsansökan som lämnats in till en regional domstol i Berlin och ska delges Plattform inom ett par veckor.

”Vårt främsta mål med ansökan är att förbjuda Plattform att fortsätta visa filmen med hänvisningen till Lola Arias som upphovsperson till ”The Square” inklusive visningar på biograf och dvd, itunes, etc”, skriver Arias advokat Jakob Braeuer i ett mejl till Kulturnyheterna.

Vill inte förknippas med ”Rutan”

I februari i år skrev den argentinska performancekonstnären Lola Arias i en debattartikel i Dagens Nyheter att Ruben Östlund använt hennes namn i The Square utan tillåtelse.

Filmen The Square kretsar kring konstverket Rutan, som i verkligheten tagits fram av Östlund själv och producenten Kalle Boman. Namnet på den fiktiva konstnären i filmen är dock Lola Arias. Den riktiga Lola Arias provspelade för en roll i filmen, men är inte med i slutversionen. Nu är hon inte alls nöjd med att förknippas med verket som hon anser vara banalt.

”Tack vare Östlund och hans konstnärliga samarbetskoncept, som snarare liknar ett övergrepp, har mitt namn förknippats med det jag anser vara ett banalt konstverk”, skrev hon i DN.

Kan dömas till dryga böter

I stämningsansökan står att filmen strider mot Lola Arias personliga rättigheter och de vill veta i vilken utsträckning filmen spridits: hur många gånger, på vilka orter, namnet på biograferna och hur många som suttit i publiken.

Ett bötesbelopp nämns i ansökan, men kan komma att ändras. Skulle rätten gå på Lola Arias linje kan Plattform dömas till böter på 250.000 euro, förutsatt att Plattform fortsätter visa filmen med Arias namn i. De beloppet skulle i så fall betalas till rätten och inte till konstnären.

”Kanske minns fel”

”När det gäller namnet på karaktären använde vi alltid Lola Arias. I scenen som vi filmade med Lola säger hon det till och med själv i dialogen. Därför är det svårt för mig att förstå hur hon inte kunde vara medveten om det. Kanske minns hon allting fel” har Ruben Östlund tidigare skrivit angående Arias anklagelser.

Erik Hemmendorff, producent för The Sqaure och för Plattformproduktion vill inte uttala sig i frågan.

– Ingen kommentar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer