Kräver pengar för ”akut” digitalisering av filmarv

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fick man nobben av regeringen. I sitt nya budgetunderlag ber Svenska filminstitutet än en gång om mer pengar för att hinna rädda det svenska filmarvet.

I dag lämnade Svenska filminstitutet in sitt budgetunderlag för de kommande tre åren, och för vd Anna Serner blir det en favorit i repris. Precis som förra året äskar SFI om mer pengar för att digitalisera det svenska filmarvet.

– Jag hoppas att det går bättre den här gången, säger Anna Serner till Kulturnyheterna.

Totalt ber man om 13,2 miljoner extra per år för att hinna bevara svenskt filmarv för framtiden innan tekniken förändras. Då kan det bli svårare, enligt SFI.

– Det här är akut i dagsläget, men vi har tio år på oss, fortsätter Anna Serner.

”Vi har inte fått svar”

Samma argument hördes alltså från SFI ifjol, men ledde då inte till några öppnade penningkranar från regeringen. I propositionen om den nya filmpolitiken som kom i höstas beskrevs digitaliseringen av filmarvet som viktig, men några tydliga ekonomiska tillskott har inte setts tiill.

Anna Serner menar att man inte fått svar i sak om hur svensk film ska hinna bevaras på tio år.

– Vi har överhuvudtaget inte fått svar, bara frågor, säger hon.

Digitaliseringen går för långsamt med nuvarande takt, skriver ni i ert budgetunderlag. Har ni börjat fundera på vad som måste prioriteras bort om det inte blir mer pengar?

– Vi har funderat tvärtom, på vad vi ska prioritera att bevara. Där handlar det mycket om att hitta en mångfald, så att vi får med både kvinnliga och manliga filmare och att vårt barnfilmsarv prioriteras. Men inom varje sådan kategori får vi också välja bort filmer.

Utöver frågan om digitalisering ber SFI också om ett ökat stöd för distribution och marknadsföring av smalare filmer, höjt stöd till film för barn och unga samt kostnadsuppräkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Digitalisering av svensk film

Mer i ämnet