Lene Cecilia Sparrok som Elle Marja i ”Sameblod”. Foto: Sophia Olsson

Kritiker hyllar ”Sameblod”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska filmen ”Sameblod” får mycket beröm av den internationella kritikerkåren. Filmen visades under onsdagen på en pressvisning under den pågående filmfestivalen i Venedig.

”Sameblod” handlar om den samiska flickan Ella Marja, som beslutar att förneka sitt urspung på grund av de rasistiska stämningar som rådde på 30-talet.

Filmens regissör är långfilmsdebuterande Amanda Kernell, som tidigare regisserat kortfilmen ”Stoerre Vaerie”, som var en av de nominerade kortfilmerna under årets Guldbaggegala.

”Fängslande”

”Sameblod” visades under gårdagen för det samlade internationella pressuppbådet, och många av kritikerna hyllade filmen efter visningen.

Branschtidningen Variety beskriver filmen som ”en spännande debut ” och filmsajten Screen Daily hyllar framförallt regissörens användande av kläder som betydelsebärande element.

”Sameblod” får svensk premiär nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.