Kulturministern: ”Det är osmakliga uppgifter”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna granskning av den svenska filmjätten SF Studios väcker starka reaktioner. Nu efterlyser kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) nya regler för att kontrollera hur filmbranschen använder skattemedel.

Filmbudgetar som delvis hamnar i SF Studios egna fickor, medarbetare och filmskapare som hoppar av i protest och en vidlyftig representation med lyxbåtar och nattklubbar, är några sakerna som framkommit i granskningen. Nu reagerar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på uppgifterna:

– Det är osmakliga uppgifter som kommit till allas kännedom, säger kulturministern i ett uttalande till Kulturnyheterna.  

Kritiken mot SF Studios

Det är i synnerhet uppgifterna om att så mycket som 30 procent av filmbudgetar stoppas i egen ficka – innan filmen spelats in – som får kulturministerns uppmärksamhet. Pengar som delvis kommer från den statligt finansierade filmpolitiken.

– Mitt ansvar handlar ju om hur våra gemensamma pengar används och att pengarna går till dem som faktiskt gör film i en filmbransch som på många sätt går på knäna och kämpar för att överleva. Självklart finns det då en provokation i om en misstanke finns om att pengarna inte går till det de ska, säger Alice Bah Kuhnke.

– Jag ser fram emot att Filminstitutet nu ser över om det behövs ytterligare regler för att säkerställa att samhällets pengar går till dom som faktiskt gör film.

Filminstitutet utlovar handling

En uppfattning som delas av Svenska Filminstitutet (SFI). På tisdagskvällen, kort efter att uppgifterna publicerats, utlovade SFI:s vd Anna Serner att man kommer titta närmare på frågan:

– Som det ser ut i dag finns inga regler för hur mycket vinst man får ta, säger Anna Serner till Kulturnyheterna.

– Jag efterlyser ett tydligt beslut från oss. Vi måste göra vår hemläxa och se över om det behövs regler, säger Anna Serner.

Frågan tas nu upp i samband med den genomlysning som görs av filmstödssystemet, innan den nya statliga filmpolitiken införs 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot SF Studios

Mer i ämnet