Foto: TT

Kvinnliga skådespelare planerar aktion under Guldbaggegalan

Uppdaterad
Publicerad

Under årets Golden Globe-gala var de kvinnliga skådespelarna klädda i svart för att uppmärksamma höstens våg av avslöjanden om sexuella övergrepp i filmbranschen. Nu planerar de svenska kvinnliga skådespelarna en aktion under Guldbaggegalan nästa vecka.
– #Tystnadtagning kommer att göra en aktion för att ta rörelsen vidare, berättar skådespelaren Moa Gammel för Kulturnyheterna.

Majoriteten av de kvinnliga skådespelarna som deltog i årets Golden Globe-gala bar svart för att uppmärksamma det stora antal fall av övergrepp och sexuella trakasserier inom den amerikanska filmbranschen som avslöjats under hösten.

Även de svenska kvinnliga skådespelarna som i uppropet #Tystnadtagning vittnade om liknande övergrepp i den svenska filmbranschen kommer att genomföra någon form av aktion under Guldbaggegalan för att uppmärksamma höstens #metoo-rörelse. Det säger skådespelaren Moa Gammel till Kulturnyheterna.

– På Guldbaggegalan kommer #Tystnadtagning att göra en aktion för att ta rörelsen vidare, berättar hon.

Vittnesmål från 804 skådespelare

Under #Tystnadtagning samlades under hösten vittnesmål från 804 kvinnliga skådespelare, som berättade om grova övergrepp och trakasserier i den svenska filmbranschen.

I slutet av november lästes även vittnesmålen upp från scener runt om i Sverige och i samband med detta publicerades även ett manifest där gruppen bakom uppropet bland annat krävde att övergrepp måste få konsekvenser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppropet Tystnad tagning

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter