En ikons evolution: Lara Croft i det allra första Tomb Raider-spelet 1996, Angelina Jolies porträttering i filmen från 2001 och Croft idag, i 2015 års ”Rise of the Tomb Raider”. Foto: Wikimedia/Paramount/Crystal Dynamics

Lara Croft – från sexsymbol till kvinnopionjär

Uppdaterad
Publicerad

I den nya filmatiseringen av Tomb Raider har den kvinnliga hjälten, gestaltad av Alicia Vikander, gjort en resa där hon från serietidningsfigur i minimala shorts och jättebröst gått mot en mer mänsklig gestaltning. Det säger Kulturnyheternas Joachim Sundell, gäst i Kulturveckan.

Filmen Tomb Raider bygger på den nya versionen från 2013 av det populära tv-spelet, där en mer sårbar Lara Croft introduceras för publiken. Och enligt Joachim Sundell, Kulturnyheternas spelredaktör, personifierar Alicia Vikander förändringen som Lara Croft har genomgått efter att i filmversionen från 2001 ha gestaltats av Angelina Jolie.

– Angelina Jolies Lara Croft var en serietidningsfigur – en superhjälte som var supersmart, någon sorts hemlig agent som kunde besegra 30 agenter med en skruvmejsel – den typen av 90-tals actionhjälte, säger han i SVT:s Kulturveckan.

”Hjälte på egna meriter”

Alicia Vikander har tidigare berättat att hon ur det som från början var en platt tv-spelsfigur ville mejsla fram en mer mångfacetterad person. Och enligt Joachim Sundell lyckas den svenska skådespelaren också i den actionspäckade storfilmen gestalta en människa av kött och blod.

– Hon är hjälte på sina egna meriter. Hon  är sårbar på ett helt annat sätt, hon är människa på ett helt annat sätt, och det är väldigt mycket kamp över henne – hon är mer av en människa som kämpar mot något, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.