Lars von Trier. Foto: Scanpix

Lars von Trier slipper åtal för Hitlerskämt

Uppdaterad
Publicerad

Jag förstår Hitler” sade regissören Lars Von Trier under en kontroversiell presskonferens vid årets filmfestival i Cannes. Det åtal som menade att Von Trier skulle ha ”förhärligat krigsförbrytelser” har nu lagts ner, skriver Hollywood Reporter.

Von Triers ökända groda hoppade ut under presskonferensen till Melancholia.

– Jag önskade verkligen att jag var judisk, men sedan fick jag reda på att jag var nazist eftersom jag har tysk släkt (...) Jag förstår Hitler, självklart gjorde han många saker osm var fel men jag kan föreställa mig hur han sitter i sin bunker mot slutet och...hur ska jag ta mig bort från den här meningen...OK, jag är nazist”.

Fallet, som togs upp i augusti av åklagarmyndigheten i Grasse har lagts ner, med motiveringen att regissören uttryckte sig på ett annat språk än sitt modersmål och befann sig i en stressad situation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars von Trier

Mer i ämnet