Regissören Lars von Trier. Foto: Scanpix

Lars von Trier välkommen till Cannes igen

Uppdaterad
Publicerad

Lars von Trier portades från Cannes sedan han talat varmt om Hitler. Nu öppnar filmfestivalen dörren för den danske regissören.

Den urspårade presskonferensen om filmen ”Melancholia” från filmfestivalen i Cannes 2011 är ökänd i filmvärlden. Lars von Trier säger att är nazist och att han förstår Hitler i några illa valda skämt medan skådespelerskan Kirsten Dunst skruvar obekvämt på sig, medveten om hur omöjlig den provokative danske just gjort sig.

Icke önskvärd

Lars von Trier bad senare om ursäkt, men festivalledningen såg så allvarligt på uttalandena att regissören portades. En polisutredning om förhärligande av krigsförbrytelser inleddes också i staden Grasse, men lades senare ned.

”Ingen persona non grata för alltid”

Nu säger Thierry Fremaux, konstnärlig chef för festivalen, i en intervju i filmtidningen Screen Daily att Cannes inte stängt dörren för Lars von Trier för all framtid.

– Han förklarades en persona non grata (icke önskvärd person, reds. anm) för 2011, men han har aldrig varit en persona non grata för all framtid, säger han.

Enligt Thierry Fremaux kommer festivalledningen att föra en dialog med Lars von Trier den dagen han har en ny film klar.

Se presskonferensen med Lars von Trier här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes

Mer i ämnet