Foto: TT

Lena Dunham: ”Tack för att ni låter mina celluliter göra sin grej”

I höstas bestämde sig Girls-skaparen Lena Dunham för att aldrig låta tidningar retuschera henne. Nu pryder hon omslaget till ett magasin – som naturen skapade henne.
”Tack Glamour för att ni låter mina celluliter göra sin grej”, skriver hon.

Efter retuscheringsbråket med en spansk tidning bestämde sig Lena Dunham för att inga tidningar längre skulle få använda sig av retuscherade bilder på henne. Det visade sig dock att uppgifterna inte stämde och Dunham bad senare om ursäkt.

Dunham berömmer nu tidningen Glamour som placerat henne på omslagsbilden – utan retuschering.

”Tack till kvinnorna i Hollywood (och på Instagram!) som visar vägen, som inspirerar och normaliserar den kvinnliga formen i alla skepnader, och tack Glamour för att ni låter mina celluliter göra sin grej i tidningskiosker överallt i dag”, skriver hon på Instagram.

Såg henne som modig

Samtidigt blickar hon tillbaka på sitt liv och sin karriär. Hon minns att hon inte hatade sin kropp under uppväxten – bara den kultur som sade åt henne att hata den. Människor såg henne som modig som vågade visa upp sin kropp i tv.

”I dag är den här kroppen på omslaget av en tidning som miljoner av kvinnor kommer att läsa, utan photoshop, mitt ofullkomliga lår i full åsyn. Oavsett om du håller med om mina politiska åsikter, gillar min show eller kan relatera till vad jag gör, så spelar det ingen roll – ingen har rätt till min min kropp. Det har ingen, oavsett storlek, färg, könsidentitet, och det finns en plats för oss alla i populärkulturen att erkännas som vacker”, skriver hon.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer