• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Lilla filmfestivalen i Båstad grundades av svenske filmnestorn Bo Widerberg 1996. Foto: TT

Lilla filmfestivalen i Båstad ersätts av ny festival

Den traditionella filmfesten i Båstad har övergått i ett kulturbråk. Filmfestivalen ställde nyligen in årets upplaga efter en konflikt med biografchefen Ulf Berggren: Nu meddelar han i sin tur att han kommer att ordna en egen filmfestival på samma datum.

Förra veckan meddelade Lilla Filmfestivalen i Båstad att de ställer in årets upplaga, efter en konflikt med biografchefen, och festivalens tidigare konstnärlige ledare, Ulf Berggren.

Berggrens företag Fågel Blå driver Scala-biografen, där festivalen har ägt rum sedan 1996. Enligt filmfestivalen har de två parterna inte kunnat komma överrens eftersom Ulf Berggren inte upplåtit datum åt dem och krävt en ersättning som festivalen inte har råd med.

– Våra konstnärliga ambitioner och möjligheter att genomföra festivalen har skjutits i sank, skrev festivalens konstnärliga ledare Emma Gray Munthe i ett pressmeddelande i samband med beskedet.

Startar egen festival

Nu meddelar Ulf Berggren på biografens hemsida att han kommer att anordna en egen filmfestival på de datum då Lilla filmfestivalen var planerad.

”Arbetet på att – i egen regi – få till stånd en liten filmfestival i månadsskiftet juli-augusti 2017 är nu i full gång”, skriver Berggren.

Ulf Berggren avfärdar kritiken från Lilla filmfestivalen, och menar att bakgrunden till konflikten är att festivalens styrelse inte velat föra en dialog med honom om arrangemanget och vilka datum det ska äga rum på.

– Jag har ansträngt mig i två år för att etablera dialogen med Lilla filmfestivalen, och har verkligen bemödat mig för detta. Det är egentligen en skitfråga, men vill man inte föra en dialog kring datumen så skjuter man sig i foten, då får det gå som det går, säger han till Kulturnyheterna.

Några detaljer om festivalens innehåll vill han inte uttala sig om ännu, men Berggren tillägger att han hoppas på att kommunikationen ska bli bättre framåt och vill inte spekulera i hur det blir med Lilla Filmfestivalen nästa år.

Vill inte byta lokal

Filmfestivalen i Båstad är besvikna över att inte kunna anordna festivalen för första gången på 20 år, men säger att även de hoppas kunna lösa konflikten till nästa år.

– Att Ulf nu går ut och anordnar en egen festival är inte helt överraskande. Det är tydligen det han vill göra nu, och då får det tala för sig självt, säger Per Nordangård, ordförande i Lilla filmfestivalens styrelse.

Kommer ni att hålla festivalen någon annanstans framöver?

– Bio Scala är Bo Widerbergs biograf, det var här han såg film och inspirerades. Den är intimt förknippad med honom, så det känns fel att flytta festivalen. Vi hoppas att konflikten är löst till nästa år.

Sedan 1997 har Bo Widerberg-stipendiet till en filmare delats ut på festivalen. Bland pristagarna återfinns bland andra Gabriella Pichler, Lukas Moodysson och Stefan Jarl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer