Michael Landon spelade Pappa Charles Ingalls i tv-serien som bygger på författaren Laura Ingalls Wilders böcker. Foto: TT & Wikimedia

”Lilla huset på prärien” blir långfilm

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska långköraren sändes i i nio säsonger mellan 1974 och 1984. Serien bygger på författaren Laura Ingalls Wilders självbiografiska ungdomsböcker och handlar om den hederliga familjen Ingalls vardagsliv i den amerikanska mellanvästern i slutet av 1800-talet. Snart blir serien film med manus av av Abi Morgan.

Skådespelaren Michael Landon (1936-1991) spelade rollen som pappa Charles i originalet. Landon – känd som bildsköna lillebror ”little Joe” i 429 av 430 avsnitt av ”Bröderna Cartwright” – var även seriens producent och regisserade också många avsnitt.

”Lilla huset på prärien” följer den godhjärtade patriarken och hans familj som slagit sig ner som nybyggare i den lilla staden Walnut Grove i Minnesota. Serien är känd för att representera sunda och trevliga värderingar och familjen Ingalls vardagsbekymmer utgör handlingen.

Abi Morgan skriver manus

Filmatiseringen har inte kommit längre än att det är klart att Paramount ska producera, att Sean Durkin (känd för ”Martha Marcy May Marlene”) ska regissera och att Abi Morgan (”Suffragette”, ”The Iron Lady”, ”River” m.m.) ska stå för manus. Det skriver Los Angeles Times.

Författaren Laura Ingalls (1867-1957) skrev totalt ett tiotal böcker om familjen Ingalls. Tv-serien bygger framförallt på den fjärde boken i serien: ”On the banks of plum creek” från 1937.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.