Regissören Lukas Moodysson. Foto: Scanpix / TT

Lukas Moodysson gör TV-serie för HBO

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Lukas Moodysson ska göra en tv-serie i åtta delar för HBO Nordic. Serien heter ”Gösta” och handlar om en ung barnpsykolog som flyttar från Stockholm till en småländsk småstad, enligt ett pressmeddelande från HBO. 

Moodysson har både skrivit manus och kommer att regissera serien som produceras av Lars Jönsson på bolaget Memfis Film tillsammans med HBO.

”Jag vill att det ska bli som en blandning av komedi och Dostojevskij. Så roligt som möjligt och så allvarligt som möjligt.” skriver Moodysson om tv-serien i pressmeddelandet.

HBOs första skandinaviska originalserie

Memfis Film har producerat flera av Lukas Moodyssons kändaste filmer – som Tillsammans, Vi är bäst, Lilja 4-ever och Fucking Åmål. Komediserien Gösta blir HBO:s första skandinaviska originalserie.

– Vi började titta på originalserier på allvar för drygt ett år sedan. Så därifrån till nu, det har varit en lång process, säger Karin Larsdotter, kommunikatör på HBO Nordic.

Även Netflix satsar svenskt

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att även den konkurrerande streamingaktören Netflix satsar på svenska originalserier. En filmatisering av Malin Persson Giolitos roman ”Störst av allt” kommer börja produceras nästa år.

LÄS MER: ”Störst av allt” blir Sveriges första Netflix-serie

Också Moodyssons Gösta ligger i startgroparna för tillfället.

– Nu handlar det om inspelningsplatser och skådespelare och allt som ska till. Inspelningen kommer börja nästa år men jag vet inte exakt när, säger Karin Larsdotter till Kulturnyheterna.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.