Foto: Nordisk film/Scanpix

Familjen Palme anmäler Call Girl för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna kan avslöja att Olof Palmes familj anmäler filmen Call Girl för förtal av avliden.

Mårten Palme har tidigare sagt att han kan tänka sig att anmäla Mikael Marcimains film ”Call Girl” för förtal – men det var innan han själv sett filmen. I ”Call Girl” är självaste statsministern en av sexköparna i den så kallade Bordellhärvan under 70-talet, och flera kritiker har reagerat på att filmens fiktiva statsminister har uppenbara likheter med Olof Palme.

Strax innan lunch i dag lämnade familjen Palmes advokat Lars Viklund in en förtalsanmälan till Justitiekanslern. Anmälan avser Call Girls ansvarige utgivare, Malte Forsell. Det är Olof Palmes fru Lisbeth och de tre sönerna Mårten, Joakim och Mattias som ligger bakom anmälan.

Call Girl

Varför anmäler ni filmen för förtal?

– Vi är alla överens om att vi tycker det här är helt oacceptabelt. Jag tycker att det är oacceptabelt att man sprider sådana här ogrundade rykten, att man framför anklagelser om grov brottslighet. Att min far skulle ägnat sig åt pedofili och utnyttjande av en minderårig, säger Mårten Palme till Kulturnyheterna.

”I filmen förekommer scener som tydligt förmedlar bilden av att Palme haft sex mot betalning med en prostituerad 14-årig flicka”, står det i anmälan.

Hur reagerade du när du såg filmen?

-  Först när jag hörde om filmen blev jag arg, sen när jag såg den motsvarade den de förväntningar jag hade. Jag tyckte att den var osmaklig och larvig.

Mikael Marcimain har sagt att statsministern i filmen bara är en symbol för makten och inte behöver tolkas som Olof Palme.

– Ja, men då hade de haft alla möjligheter att göra en film med en sån symbol. Men de valde att lägga in massor av markeringar, autentiska uttalanden, anspelningar på tv-program han vart med i, citat ur tal. Och då blir det en helt annan sak. De går flera steg längre, de verkar närmast pedantiska i att försöka utpeka honom.

Men det här är ändå en film. Har filmskaparna inte rätt att påstå vad de vill inom ramen för fiktionen?

– Nej det tycker jag inte. Eller ja, om det är helt fiktiv berätelse. Det är de dokumentära inslagen jag vänder mig emot.

Några privatpersoner har tidigare anmält  ”Call Girl” för förtal – anmälningar som JK inte tagit upp, eftersom det endast är släktingar till den avlidne som kan anses lida av eventuellt förtal.

– Förtal mot avliden är ungefär samma brott som förtal mot en levande person, fast att det ska vara sårande för de efterlevande är den centrala frågan som skiljer det från förtal mot en levande, har civilrättsprofessorn Mårten Schultz tidigare sagt till Kulturnyheterna.

Han tycker också att det finns goda skäl för JK att pröva fallet:

– För egen del tycker jag att det finns särskilda skäl. Det här är uppgifter som rör en statsminister, de är av ett särskilt allvarligt slag och det här är lite av ett nationellt trauma, det här med mordet på Olof Palme.

Nu ska justitiekanslern ta ställning till om en förundersökning om misstanke av förtal av avliden, ska inledas.

Reporter i inslaget/klippningt: Sindra Grahn

Foto:Viveca Hallgrim

Kulturnyheterna har sökt Malte Forssell och Mikael Marcimain.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Call Girl

Mer i ämnet