I ”Martha & Niki” följer dokumentärfilmaren Tora Mårtens dansarduon Martha Nabwire och Niki Tsappos väg till att bli de första kvinnliga världmästarna i street dance. Foto: SF Film

”Martha & Niki” vinner dokumentärpris

Uppdaterad
Publicerad

Prisjuryn för Tempo Documentary Award, som innebär en prissumma på 75.000 kronor till regissören, skriver bland annat i sin motivering att filmen ”ständigt skapar nya lager och som utan att sentimentalisera berättar om systerskap; om mångbottnad vänskap och om livet”.

Filmen handlar om Martha Nabwire och Niki Tsappos från Sverige som 2010 vann streetdancetävlingen Juste Debout i Paris och därmed blev de första kvinnorna att bli världsmästare i hiphop-dans. Ett genomslag som de beskrev så här för Kulturnyheterna i samband med filmpremiären:

– Det var helt otroligt. Folk från hela världen bara beskrev sina känslor i mejl där de berättade hur berörda de var av att se två tjejer vinna den här tävlingen. Det här var större än oss på något sätt, berättade Niki Tsappos.

Mer dans

Bästa internationella dokumentär (Stefan Jarl International Documentary Award) blev ”Mr Gaga”. Liksom ”Martha & Niki” är ”Mr Gaga” också en film där dansen står i centrum.

Som 21-åring fick dokumentärfilmaren Tomer Heymann en gratisbiljett till en dansföreställning som förändrade hans liv. Efter 17 år lyckades han övertala den världsberömda koreografen Ohad Naharin att ställa upp i en dokumentär. Resultatet blev ”Mr Gaga”.

”Annan människa”

– Efter föreställningen gick jag ut ensam på gatan i Tel Aviv, som en annan människa. Föreställningen och hur den påverkade mig är den största gåva jag har fått från någon jag inte känner, berättade Tomer Heymann för Kulturnyheterna tidigare i veckan.

Juryn skriver att ”Mr Gaga” är en film som ”är både rytmiskt och visuellt engagerande och lyckas skapa ett djupgående porträtt av en karaktär, på samma gång som den ger oss en större förståelse för dansen som ett konstnärligt uttryck utan begränsningar.”

De övriga filmerna som prisades var ”Kroppen är en ensam plats” av Ida Lindgren (Tempo Short Award), och ”Hotell Kristineberg” av Roxane von Gerber Hedayat & Moa Kjellstrand (New Doc).

Samtidigt vann ”Josefin & Florin – en oväntad kärlekshistoria” av Ellen Fiske & Joanna Karlberg Tempo Pitch, klassen för dokumentärfilmsidéer, och ”Mikael född 1975” av Simon Moser kammade hem utmärkelsen Short Dox Radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer