Kristofer Hivju Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Han är Martin Becks nya sidekick

Uppdaterad
Publicerad

Martin Beck får en ny sidekick.
Efter Mikael Persbrandts avhopp skrotas karaktären Gunvald Larsson. Istället dyker en ny polis upp – ”Game of thrones”-stjärnan Kristofer Hivju.
”Han har varit klar länge”, säger Tomas Michaelsson, producent.

På onsdagen bekräftade skådespelaren Mikael Persbrandt att han lämnar den populära polisföljetongen.

Persbrandts agent, Lesa Kirk, skriver om beslutet på skådisens officiella Facebooksida.

”Mikael har filmat klart Beck. Nu är det fokus på den internationella karriären där han har ett antal spännande projekt som han håller på att filma. Själv är Mikael ödmjukt tacksam för den tid som har varit med Beck, han vill tacka alla fans av filmerna och den respons som har varit för hans roll som Gunvald. Han vill också tacka alla som har varit inblandande i alla dessa Beck-filmer.” 

Ingen ny Gunvald

Beskedet väckte stora reaktioner på sociala medier, där flera manade till att starta protestlistor mot skådespelarens avhopp.

Mikael Persbrandt har gjort rollen som den hårdnackade polisen Gunvald Larsson sedan 1997.

Tomas Michaelsson, producent på Filmlance som gör de nya Beck-filmerna, har tidigare berättat för Kulturnyheterna att ingen kommer inget att ersätta Persbrandt som Gunvald Larsson.

– Svaret på den frågan är nej, sa han då, och hintade om att det i stället kan dyka upp en ny karaktär.

Nu är det klart att så blir fallet. Skådespelaren Kristofer Hivju, som känns igen från bland annat tv-serien ”Game of Thrones” och Ruben Östlunds film ”Turist”, blir ny polis i filmerna om Beck. Aftonbladet var först att rapportra om skådisförvärvet. 

– Kristofer har varit klar ganska länge för det här. Han kommer in som en helt ny karaktär med nya egenskaper, säger Tomas Michaelsson.

Kommer den nya karaktären att ha samma humör som Gunvald Larsson?

– Det får vi se nästa år.

Flera nya filmer

Den nya poliskaraktären, som fått namnet Steinar Hovland, förekommer inte i böckerna av Maj Sjöwall och Per Wahlöö, som filmerna baseras på.

– Nu är det bara Martin Beck kvar från böckerna. Vi håller Maj informerad om vad vi gör, men hon är inte inkluderad i det dagliga arbetet, säger Tomas Michaelsson.

Åtta nya Beckfilmer stundar. I de sista fyra, med premiär i januari och mars 2016, kommer Mikael Persbrandt inte att medverka. Istället tar Kristofer Hivju hans plats.

– Vi fortsätter med filmerna enligt plan. Vi kommenterar inte innehållet, men inspelningarna pågår helt normalt. Vi har gjort nästan hälften, säger Tomas Michaelsson.

På frågan om vad Tomas Michaelsson tycker om Mikael Persbrandts avhopp svarar han:

– Filmserier är lite som livet självt. Det sker förändringar, och det är en del av livet, precis som för dramatiken. Så är det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer