Foto: SVT/ ama-awards.com

Dani Kouyaté: ”Väldigt glad och stolt”

Dani Kouyatés film ”Medan vi lever” plockade under lördagskvällen hem priset för ”bästa film gjord av afrikan utomlands” på den prestigefyllda filmgalan Africa Movie Academy Awards (AMAA) i Lagos, Nigeria.
– Jag är väldigt glad och stolt, säger Dani Kouyaté till SVT

”Medan vi lever” beskrivs som ett drama om identitet och i huvudrollerna syns både rapparen Adam Kanyama och skådespelaren Josette Bushell-Mingo.

Filmen hade premiär under hösten förra året och var till årets upplaga av AMAA nominerad till hela sju kategorier. Däribland bästa kvinnliga huvudroll, bästa unga/lovande skådespelare och bästa manus. Det är dessutom första gången som både Sverige och regissören Dani Kouyaté nominerats till den prestigefyllda filmgalan.

Och det blev i kategorin bästa film gjord av afrikan utomlands som filmen plockade hem en statyett.

–  Jag är väldigt glad och stolt över priset som belönats i konkurrens med filmer från hela kontinenten, säger regissören Dani Kouyaté till SVT.

LÄS MER: ”Medan vi lever” prisad på filmgala

Största filmgalan i Afrika

AMAA är en av de största filmgalorna i Afrika och årets upplaga var den 13:e i ordningen. Konkurrensen under lördagskvällen var stenhård. Josette Bushell-Mingo tävlade om en statyett mot bland annat oscarsvinnaren Lupita Nyong’o i kategorin bästa kvinnliga huvudroll.

Statyetten i den kategorin gick dock till skådespelaren Vero Tshanda för sin roll i filmen Félicité av regissören Alain Gomis. En film som också plockade hem priset för Bästa film.

Också Adam Kanyama, som spelar huvudrollen Ibbe i filmen, fick se sig snuvad på en statyett då priset i kategorin ”bästa unga/lovande skådespelare” istället gick till Madina Nalwanga för sin roll som Phiona Mutesi filmen ”Queen of Katwe” av Mira Nair.

LÄS MER: Svenska filmen ”Medan vi lever” på tung afrikansk filmgala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer