”Mensmannens” liv blir Bollywood-film

Uppdaterad
Publicerad

Arunachalam Muruganantham började göra hemmagjorda bindor för att hans fru skulle slippa använda smutsiga trasor som mensskydd. Eftersom de inte hade råd att köpa bindor i affären utvecklade han under 20 års tid en maskin som gjorde egna, billiga.

Pad man – bindamannen – är titeln på Bollywoodfilmen som har premiär i dag fredag och handlar om den sanna historien om Arunachalam Muruganantham. Hans billiga bindor har hjälpt fattiga indiska kvinnor på landsbygden och mannen som en gång sågs som pervers har nu nått en sorts hjältestatus, rapporterar Time.

Endast 12 procent av indiska flickor har tillgång till sanitetsbindor och att tala om mens är tabu – något som enligt Time leder till att flickor inte kan gå i skolan i samma utsträckning som pojkar och 20 procent hoppar av skolan efter att de kommit i puberteten.

Se Korrespondenternas reporter Malin Mendel Westbergs intervju med Arunachalam Muruganantham i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.