Black panther tros vara en bidragande faktor till den förbättrade ökade mångfalden i Hollywood. Foto: TT

Mer mångfald i stora Hollywoodfilmer förra året

Publicerad

2018 var det fler storfilmer i Hollywood än någonsin som hade en kvinna i huvudrollen. Det visar en undersökning från amerikanska Annenberg school of communications.

39 av de 100 mest inkomstbringande filmerna förra året hade en kvinna i huvudrollen. 2017 var samma siffra 33 och 2007, när man började med studien, var det 20.

Fler ickevita skådespelare hade också huvudroller i storfilmer förra året, delvis tack vare stora framgångar för filmer som Crazy Rich Asians och Black Panther som skördade stora publik- och kritikframgångar.

27 av filmerna i undersökningen hade en ickevit skådespelare i huvudrollen att jämföra med 21 året dessförinnan.

Bakom studien står bland annat Stacy L. Smith som drog igång institutionen Inclusion initiative på Annenberg school of communications.

– Man ser att filmbolagen nu i större utsträckning anstränger sig för att vara mer inkluderande i sina produktioner, säger hon till branschtidningen Variety.

Bakom kameran är det fortfarande mest män. Av de 107 regissörer som var anlitade för de 100 filmerna i studion var blott 5 kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer