Foto: pressbild

Metalpionjärerna Heavy Load tillbaka – efter 33 år

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första heavy metal-band, Heavy Load, står på scenen igen efter 33 år. Nästa år gör de nämligen en kort återkomst på Sweden Rock Festival och två festivaler i Grekland och Tyskland.

Bandet som bildades år 1975 i Stockholm hade redan från början med stora ambitioner. Ambitioner som föll i god jord, för bara några år efter starten turnerade de i Sverige med, enligt sägnen, landets näst största scenbygge efter ABBA.

Och dessutom med så mycket pyroteknik att innertaket på den anrika konsertlokalen Jarlateatern en gång blåste sönder – mitt under rådande spelning

Sweden Rock Festival

Men efter tre studioalbum lades bandet på is år 1985 och sedan dess har det varit tyst. Tills nu. För nästa redan nästa år återvänder de till scenen på Sweden Rock Festival i Sölvesborg och ytterligare två festivalspelningar i Grekland och Tyskland.

Heavy Load la grunden för den så kallade vikingarocken med texter, formspråk och skivomslag tätt anknutet till vikingatiden med dess nordiska och fornnordiska attribut. Och likt många andra metalband har intresset för Heavy Load egentligen bara ökat i deras frånvaro – numera räknas de som pionjärer för den svenska metalscenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sweden Rock Festival

Mer i ämnet