Hollywood, Bollywood och Filmbyen – så har #metoo påverkat världens film- och tv-industrier

Uppdaterad
Publicerad

Höstens #metoo-rörelse började i den amerikanska filmbranschen och fick stort genomslag både i Hollywoods filmnav och i Sverige. Såhär har rörelsen påverkat film- och tv-världen i ett antal andra länder.

Danmark:

Artisten Björk anklagade den danske stjärnregissören Lars von Trier för övergrepp. Von Trier nekade till anklagelserna, då riktades strålkastarljuset i stället mot von Triers filmbolag Zentropa och de sedan länge kända arbetsförhållandena som rått där. Medgrundaren och producenten Peter Aalbæk Jensen fråntogs allt inflytande i bolaget efter att bland annat ha sagt att han inte tänker sluta daska kvinnliga medarbetare i rumpan.

Kampanjen #MeToo

Brasilien:

I april, innan avslöjandena kring Harvey Wienstein nått allmänheten, anklagades en känd brasiliansk såpaskådis för sexuella trakasserier av en kostymör. Mannen bad om ursäkt, men stängdes ändå av från tv-bolaget där han jobbade. Demonstrationer och ilska följde och både kändisar och vanliga kvinnor protesterade iförda t-shirtar med budskapet ”bråkar du med henne, bråkar du med oss alla”, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Indien:

För några veckor sedan skrev Indiens kvinnominister Maneka Gandhi ett brev till ledande filmskapare i Bollywood och bad dem ta tag i problemen med sexuella trakasserier i den indiska filmindustrin sedan ett fleral skådespelare talat öppet om sina erfarenheter, rapporterar The Guardian.

Skådespelaren Reena Saini berättar för tidningen att en rollbesättare tafsat på henne i en taxi.

– Han sa att om jag berättade skulle det ligga mig till last i branschen. Han sa: ”folk kommer inte se dig som en duktig tjej”, säger hon.

Norge:

De norska skådespelarnas upprop mot branschtrakasserier följde det svenska i spåren. Efter svenska #tystnadtagning slöt 624 norska skådespelare upp bakom #stilleforopptak. Liksom i Sverige ställde sig hundratals kvinnliga skådespelare på scen för att läsa de anonyma vittnesmål som strömmat in.

Italien:

I Italien har #metoo rört upp känslorna ordentligt i landets film- och nöjesindustri efter att skådespelaren Asia Argento i tidningen New Yorker anklagat Harvey Weinstein för våldtäkt. Istället för att få förståelse möttes skådespelaren av en våg av kritik i italiensk media och i sociala medier, där hon anklagades för att vara ute efter att få uppmärksamhet – och att hon fick skylla sig själv.

Men medias behandling av Asia Argento har även mötts av vrede i Italien, och under hashtagen #QuellaVoltaChe, vilket kan översättas med ”den där gången”, som lanserades av journalisten Giulia Blasi, har ett stort antal italienska kvinnor under hösten vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp.

Asia Argento själv meddelade i oktober att hon väljer att lämna landet för att återvända först då situationen blivit bättre för att då kämpa tillsammans med andra kvinnor.

Frankrike:

I Frankrike har #metoo fått sin motsvarighet i #BalanceTonPorc, som kan översättas med ”avslöja svinet”.

Initiativet lanserades av journalisten Sandra Müller i oktober och hade i slutet av november samlat över 500.000 tweets från franska kvinnor, som under hashtagen vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier.

Under hösten möttes också en planerad Roman Polanski-retrospektiv på det franska filminstitutet i Paris av högljudda protester från franska kvinnorättsaktivister.

Kritiken mot den sedan tidigare kontroversielle regissören fick ny fart i samband med Weinstein-affären, och företrädare för det franska filminstitutet talade om ”lynchstämning”. Utställningen öppnade dock som planerat i slutet av oktober i närvaro av Polanski själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet