Moderna prinsessor tystare

Uppdaterad
Publicerad

Disneyprinsessorna får allt mindre av talartiden jämfört med för 50 år sedan.

Vid en snabb koll på filmer genom Disneyhistorien skulle man kanske kunna tro att Ariel i ”Den lilla sjöjungfrun” från 1989 får prata i mycket högre grad än Snövit i ”Snövit och de sju dvärgarna” från 1937.

Men faktum är att lilla sjöjungfrun är den första filmen i Disneys prinsessgenre där männen pratade märkbart mer än kvinnorna. En del av förklaringen kan ligga i handlingen då Ariel förlorar rösten – men trenden fortsatte i prinsessfilmerna som följde. Det rapporterar Washington Post.

Ironisk trend

Lingvisterna Carmen Fought och Karen Eisenhauer har analyserat dialogerna i Disneys prinsessfilmer som ville undersöka var flickor får idéerna till hur man ska bete sig som flicka.

Undersökningen har bara påbörjats, och hittills har forskarna räknat många av orden som uttalades av kvinnliga respektive manliga karaktärer. Och undersökningen pekar redan åt en lätt ironisk trend – för samtidigt som kvinnor ställning i samhället utvecklats har de kvinnliga karaktärerna i Disneyfilmerna fått prata mindre och mindre.

I filmer som skapades för över 50 år sedan pratade kvinnorna som mest 71 procent – då i filmen Askungen. Och 1992 nådde antalet ord som uttalas av kvinnliga karaktärer sin botten med filmen ”Aladdin”.

Modig pratar mest

De senaste åren har trenden pendlat tillbaka något. I filmen ”Modig” från 2012 har de kvinnliga karaktärerna 74 procent av ordet. Men med den populära filmen ”Frost” dalade siffrorna igen och kvinnorna tog 59 procent av snacket.

En möjlig orsak till utvecklingen är antalet kvinnliga respektive manliga karaktärer i filmerna.

Trots att mer aktiva egenskaper lyfts fram i porträtteringen av kvinnliga karaktärer idag jämfört med för 50 år sedan, får resultatet en att tänka till menar forskarna.

– Visst är det bra med mer aktiva kvinnor, men när man börjar titta på det här så måste man ifrågasätta den bilden lite, säger Carmen Fought till Washington Post.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.