Julia Thelins film Brottas är en av de Moving Sweden filmer som kommer visas under sommaren Foto: Pressbild: Svenska Filminstitutet/Julia Mård

Moving Sweden intar SVT:s sommartablå: ”Möjliggör experimentella berättelser”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenterades de filmer som ingår i årets upplaga av Moving Sweden. Ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Sveriges Television där erfarna så väl som debuterande filmskapare ges tillfälle att utmärka sig med nya berättelser.

Samarbetet är en satsning som tidigare gett stöd till ett antal uppskattade kortfilmer och serier. Under Cannesfestivalen i maj i år gick Svenska filminstitutet ut med information om att de nu även vill satsa på det längre formatet. Det med syfte att stärka återväxten av svensk film.

Fyra av årets fem filmer hade premiär på Göteborgs filmfestival och kommer att visas på SVT under fem tisdagskvällar med startdatum 19 juni.

En av de filmskapare vars film är med i årets upplaga är Julia Thelin. Hon står för regi och manus bakom filmen Brottas som handlar om trettonåriga Jaana som tvingas välja mellan träningen och sin bästis.

– Det är superkul att den ska visas på SVT. Annars hamnar kortfilm bara på festivaler och når inte ut till en större publik. Det här korta formatet möjliggör för experimentella berättelser som är lika viktiga, men kanske inte uppnår alla dramaturgiska krav som en långfilm, säger hon till Kulturnyheterna.

Ny generation filmskapare

Sedan starten 2013 har sammanlagt 38 filmer och två kortserier fått stöd. Marioan Hosseini har skrivit manus till kortfilmen Martyren och beskriver betydelsen av att få vara med i ett sammanhang som Moving Sweden som en öppen plats, där en ny generation får chans att göra sig hörd. 

– Det behöver egentligen inte bli mästerligt, det är inte det som är tanken. Du behöver inte sälja biobiljetter, eller locka storpublik. Med större konstnärlig frihet blir det också mycket lättare att våga, för då står inte lika mycket på spel, säger han.

Årets Moving Sweden-filmer

Visa

Smågodis, katter och lite våld

Regi: Ester Martin Bergsmark

Manus: Ester Martin Bergsmark, Dimen Abdulla, Eva Johansson, Louse Löwenberg

Nikita Forever

Regi och manus: Victor Lindgren, Nikita Rissanen

4032 soluppgångar

Regi och manus: Lena Bergendahl, Jennifer Rainsford

Brottas

Regi och manus: Julia Thelin

Martyren

Regi: Ahmed Abdullahi

Manus: Marioan Hosseini

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer