Bild ur filmen 2060 som sänds den 26 juli. Foto: Erich Hörtnagl

Moving Sweden – Här är filmerna i SVT:s filmsommar

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen har årets upplaga av filmsatsningen Moving Sweden premiär med ett förlossningsdrama av hypade Sameblods-regissören Amanda Kernell. Därefter visas ytterligare sju filmer i SVT under sommaren i vitt skilda genrer som science-fiction, komedi och tonårsfilm.

Det är det tredje året i rad för satsningen som vill ”låta både etablerade och mindre etablerade filmskapare prova nya berättarformer och format”. Filmprojektet Moving Sweden är ett initiativ från Svenska Filminstitutet som detta år visar åtta filmer i SVT, för att uppmärksamma samtida svensk filmkonst.

Till de mer etablerade får väl Amanda Kernell räknas, vars långfilmsdebut Sameblod bland annat har visats på Sundance filmfestival och vunnit pris i Venedig. Under Moving Swedens flagg visar hon I will always love you kingen som är ett förlossningsdrama med inspiration från verkligheten.

LÄS MER: Jag ville göra en film om att bli en annan

Guldbaggeprisad regissör

En annan hyllad regissör i satsningen är Goran Kapetanović som vann en Guldbagge för bästa regi och vars film Min faster i Sarajevo nominerades i ytterligare fem kategorier. Filmen handlar om en man som flydde kriget i forna Jugoslavien 1992 och som motvilligt tvingas återvända av sin dotter. Och filmen bygger på egna erfarenheter.

– I mitt fall, när min dotter var elva, tolv år, så började hon ställa frågor om mig, om mitt så kallade tidigare liv. Om hur det var när jag bodde i ett annat land, berättar Goran Kapetanović i en tidigare intervju med Kulturnyheterna.

I filmen ”Möte om eftermiddagen” står relationer också i centrum, men hos ett äldre par spelade av Sven-Bertil Taube och Gunnel Lindblom. Hon vill skiljas, men han vägrar. Filmen är regisserad av Åsa Kalmér med manus av Henning Mankell.

Kulturmän möts i Den störste

I ”Den störste” får fiktiva versioner av skådespelargiganterna Mikael Persbrandt och Thommy Berggren mötas. Filmen tar avstamp i det faktum att skådespelarna arbetade med en gemensam föreställning under 2010.

– Sen blev det inte av och då tyckte vi att det var roligt att fantisera om vad det var som faktiskt hände, varför blev det inte av?, berättar manusförfattare Eva Johansson för Kulturnyheterna i en tidigare intervju.

Filmen 2060 utspelar sig i en dystopisk framtid där studentskrapan i Stockholm blivit seniorskrapan. Filmens huvudrollsinnehavare Marianne Göranzon spelar änkan Amanda som flyttar in i skrapan när hennes man dör.

I ”Småstad” blandas fiktion och verklighet i en film där regissören Johan Löfstedt låter sin morfar, mostrar och morbror spela sig själva. Av Kulturnyheternas filmkritiker Sofia Olsson fick Småstad en lysande recension.

– Det är en helt unik filmupplevelse.

Gör film av serieroman

Nattbarn gör film av den Augustnominerade serieromanen med samma namn. I centrum står den uttråkade tonåringen Ingrid som lever ett parallellt liv för att undvika tristessen i vardagen. För manus och regi står Sanna Lenken som gjorde sig ett namn med Min lilla syster.

Moving Sweden avslutas med Niclas Gillis Hold me down som skildrar livet för en ung ensamstående mamma i The Bronx som inte hittar något annat sätt att försörja sig än som strippa.

De åtta filmerna visas på onsdagar i SVT under sommaren, med start onsdagen den 21 juni och därefter i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.