Matthew McConaughey har klivit upp ur romkomträsket. Foto: SF

”Mud”

Uppdaterad
Publicerad

Huckleberry Finn spökar i den här utmärkta thrillern från den amerikanska södern. Kristoffer Viita uppmanar till titt.

Mud (Matthew McConaughey) är en slirig men charmig småskurk på rymmen från både snuten och en blodtörstig mobb från Texas. Han har slagit ihjäl sin flickvän Junipers våldsamme ex-pojkvän och på en ö längs Missisippifloden träffar han de 14-åriga grabbhalvorna Ellis och Neckbone, som gjort en utflykt från sin byhåla i Arkansas.
Motorbåten som blåst upp i träden hade varit den perfekta kojan – om den inte redan varit Muds gömställe.

Han berättar sin historia. Och även om Mud ofta ljuger är Ellis och Neckbone smarta nog att förstå att de viktigaste bitarna är sanna. De bestämmer sig för att ge Mud proviant och hjälpa honom att återförena sig med sin kvinna.

”Stand By Me” har nämnts som en referens till ”Mud” och ja, att växa upp som kille är att lära sig lita på sina kompisar på ett sätt som – i bästa fall – gränsar till brödraskap. Relationen mellan Ellis och Neckbone är en sådan vänskap. Om Mud är storebrorsan så är han kanske ingen god förebild, snarare en sympatisk snubbe som fått dåliga resultat i livets orättvisa utdelning av tur och otur.

Alla skådespelare levererar. Witherspoon är trovärdig i sin roll som Muds livskärlek, detsamma gäller Paul Sparks som spelar psykopaten som jagar hennes man. McConaughey, som harvat runt i romkomträsket under hela 00-talet har med ”Mud” hittat målet med sin osannolika resa mot A-listan, som inletts med filmer som ”Magic Mike” och (min favorit) ”Killer Joe”.

Men mest imponerar Tye Sheridan och Jacob Lofland som pojkarna Ellis och Neckbone. Att vara 14 år innebär att man sparkar på död metallskrot utan anledning, och det fattar både de här unga talangerna och regissören Jeff Nichols.

Ofta liknar ”Mud” en filmatisering av Mark Twain klassiska pojkboksäventyr från den amerikanska södern. Nichols, som också skrivit manus, lät till och med skådespelarna läsa ”Huckleberry Finns äventyr” under inspelningen. Södern är Nichols hemtrakter och det märks att han trivs (då han tidigare filmat ”Shotgun stories” och hyllade ”Take Shelter” där).
Den fuktiga värmen, enorma floden och ormarna i skogen är en perfekt fond för ett äventyr som detta, särskilt när den kärlekslösa vuxenvärlden ändå sviker pojkarna för tidigt.

Det var ett och ett halvt år sedan den här utmärkta thrillern tävlade i Cannes. Att premiären kommer först nu är inte bevis på att Sverige alltid är sist på bollen, eller att ”Mud” är otillgängligt ”arty farty”. Snarare en påminnelse om hur gränserna för vilken slags film som anses ”säljbar” blir snävare för varje ny puckad superhjältefilm.

Passa på nu alltså, innan det är försent.

Betyg: 4

Regi: Jeff Nichols

I rollerna: Matthew McGonaughey, Tye Sheridan, Jacob Lofland m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet