Iggy Malmborg och Saga Becker med full närvaro. Foto: Ida Lindgren

”Nånting måste gå sönder”

Publicerad

Myten om den hudlöse, lidande romantikern går igen i Ester Martin Bergsmarks välspelade, såriga men lätt pretentiösa kärlekstrauma från Södermalm.

Ska man tolka utefter Ester Martin Bergsmark två senaste verk, denna och ”Pojktanten”, verkar han vara en villig förvaltare av myten om det heliga offret, om den hudlöse romantikern vars nervtrådar leder rakt in i existensen kärna.

”Nånting måste gå sönder” må utspela sig här och nu, på det queer-medvetna Södermalm i Stockholm men den här självförbrännande konstnärssjälen som odlar sitt eget utanförskap är universell och historisk.
Från ”Den unge Werthers lidanden” till Nick Caves distade romantikrock. En kliché, men en gångbar sådan.

Den ovan nämnda semidokumentären ”Pojktanten” hade onekligen sina sega moment, framförallt alla scener där två stora egon satt i ett litet badkar och hade weltschmertz, men den hade ändå ett spännande, eget uttryck.
Bitvis var det vackert och sargat poetisk.
Den här filmatiseringen av Eli Levéns litterära förlaga ”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats” har en mer jordbunden intrig men är ändå lätt högtravande – på ett charmigt och lite kalvigt vis.

Den som väntar sig en attack mot de normativa värdenas mur blir dock besviken.
Om man skalar av de yttre omständigheterna är det här nämligen en rätt konventionell sak som håller sig inom det traditionella kärlekstraumats råmärken – förutom då att det inte handlar om en man och en kvinna, utan om en bisexuell ung man och en transperson. 

Bergsmark lyckas som tidigare hitta in i sina karaktärer, och huvudrollsinnehavarna Saga Becker och Iggy Malmborg imponerar med full närvaro. Det handlar om Sebastians såriga relation till den mer pragmatiske Andreas, om nyförälskelse och identitet.
De tror att de ser igenom allt, att de äger svaren på frågor som de knappt har hunnit formulera.

Det påminner mig om ett favorituttryck:
Du är så långt efter att du tror att du är först.
Det låter mer negativt och hårt än det är menat. Det ligger ju i sakernas natur att de unga måste få vara pubertalpretentiösa, att få uppfinna hjulet, igen och igen – men det kan ibland vara lite tjötigt att se dem göra det.

Se Fredrik Sahlin recensera filmen genom att klicka på länken i bildspelet längst upp i artikeln.

”Nånting måste gå sönder”

Visa

Betyg: 3

Regi: Ester Martin Bergsmark

I rollerna: Saga Becker, Iggy Malmborg, Nour El-Refai m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet