Ashton Kutcher och Natalie Portman Foto: TT/Matt Sayles

Natalie Portman: Ashton Kutcher fick tre gånger mer betalt

”I de flesta yrken tjänar kvinnor 80 procent av männens lön. I Hollywood tjänar vi 30 procent”, säger Natalie Portman. I en intervju med brittiska Marie Claire avslöjar hon att Ashton Kutcher fick tre gånger så mycket som hon för att vara med i filmen No strings attached.

I samband med att företaget Sony hackades för ett par år sedan läckte bland annat uppgifter om de löner som betalades ut till skådespelarna i filmen American Hustle. Uppgifterna startade en debatt om lönegapet mellan manliga och kvinnliga skådespelare i Hollywood.

Skådespelarna Jennifer Lawrence, Bradley Cooper och Alicia Vikander var några av de som uttalade sig mot lönediskrimineringen i filmfabriken.

”Skillnaderna är galna”

Nu berättar skådespelaren Nathalie Portman i en intervju med brittiska magasinet Marie Claire att Ashton Kutcher fick tre gånger mer betalt än hon för sin insats i den romantiska komedin No strings attached från 2011.

– Jag var inte så förbannad som jag borde ha varit. Jag menar vi är väldigt välbetalda så det är svårt att klaga men skillnaderna är galna, säger hon till tidningen.

Vill inte verka bortskämd

Jennifer Lawrence har också framhållit att det bär emot att kämpa för högre arvoden som kvinnlig skådespelare – med tanke på att lönerna är höga från början.

– Jag vill inte verka svår eller bortskämd, skriver hon i nyhetsbrevet Lenny Letter som drivs av bland annat Lena Dunham.

– I de flesta yrken tjänar kvinnor 80 procent av männens lön. I Hollywood tjänar vi 30 procent, säger Natalie Portman i intervjun.

Samma år som Natalie Portman spelade i No strings attached belönades hon med en oscarsstatyett för sin roll i filmen Black Swan. Portman är nu aktuell i rollen som Jackie Kennedy i filmen Jackie. 

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer