Foto: SVT

”Vi tröttnade på att vänta”

Uppdaterad
Publicerad

Netflix tröttnade på att vänta på att få släppa serier för sina olika tv-tjänster runt om i världen, så man bestämde sig för att producera egna program istället.

”House of Cards” och ”Hemlock Grove” är exempel på serier som Netflix producerats och därmed själva kunnat styra publiceringen av.

– Vi ville vara globala och släppa allt samtidigt. Och för att kunna göra det var vi tvungna att producera det själva, säger Netflixs vd Reed Hastings.

Netflix

Hastings ser inte, trots Netflixs dramasatsningar, sin tjänst som en konkurrent till de stora etablerade aktörerna på tv-marknaden. Han menar att det egentligen är internet som tvingat fram förändringarna på tv-markaden.

– Det är länge sedan som mediebolag flyttade från radio till television, men det handlar om samma sak. Det är en ny sorts teknik, som först är ett hot, men sen använder de sig av den för att bli ännu bättre.

Väntar sig hårdare konkurrens

Reed Hastings förutspår att alla tv-bolag kommer att flytta ut sin verksamhet till nätet med hjälp av olika appar och tjäsnter som BBC:s iPlayer och SVT Play.

– Vi kommer få mycket mer konkurrens, så det blir tuffare för oss, men mycket bättre för konsumenterna.

I Sverige kan Netflix-användarna bara ta del av en del av utbudet som användarna i USA har tillgång till. Och det är inget som Reed Hastings tror kommer att ändras snart.

– I USA har vi varit igång i sex år och har en tredjedel av hushållen som användare, så vi har råd med mer på den marknaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Netflix

Mer i ämnet