Ninja Thyberg, ensam svensk i tävlan. Foto: Fredrik Sahlin

Ninja Thyberg tävlar i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Kortfilmen ”Pleasure”, av Ninja Thyberg, är det enda svenska bidraget i Cannes.
Kulturnyheterna pratade med regissören efter första visningen.

I år har bara ett enda svenskt alster passerat nålsögat till Cannesfestivalens olika sektioner. Kortfilmen ”Pleasure”, regisserad och skriven av Ninja Thyberg, tävlar i Kritikerveckan.

Den här 15-minutaren utspelar sig bakom kulisserna på en porrfilmsinspelning där en medverkande tjej, spelad av Jenny Hutton, repeterar en gruppsexscen med sina motspelare. Kläderna är fortfarande på, det är bara ännu en dag på jobbet.

När vi talas vid kommer Ninja Thyberg just från den första visningen här i Cannes, med påföljande frågestund med publiken. Hon hade varit lite nervös innan, osäker på vilka reaktioner hon skulle få, men det släppte snart.

– Ingen gick eller fick något utbrott. Folk skrattade på rätt ställen, det finns ju en del svart humor i filmen också. Efter filmen satt alla och log. Det var en mycket mer avslappnad stämning än det brukar vara när vi visar den i Sverige.

Varför är det så?
– Dels för att festivalpubliken förväntar sig, och vill ha, något nytt. De är på förhand intresserade, och dels för att porrdebatten i Sverige fortfarande är så ansträngd.

Ninja tror att många inte vet hur de ska förhålla sig till den ganska osentimentala hållningen i ”Pleasure”.

– De som känner till att jag är feminist och uttalad porrmotståndare har blivit konfunderade, de hade nog väntat sig ett tydligare avståndstagande men jag vill att folk ska få tänka själva, jag vill inte komma med något färdigt åsiktspaket.

Ninja talar hett och engagerat om porrens vidriga väsen, om hur insatsen hela tiden höjs och om hur våldet hela tiden blir grövre och grövre. Hennes utläggning om grov analporr med framträngande tarmar är smått knäckande.

Var det då svårt att göra en så här pass återhållen, icke plakatbärande film?

– Ja det första manusutkast var mycket mer svartvitt och banalt, där blir tjejen tvingad av regissören att utföra det som hon i den färdiga versionen själv väljer att göra. Det var en utmaning för mig att gräva djupare, hitta nyanserna.

Ninja Thyberg har fått stöd för ytterligare en kortfilm, på samma tema, som hon ska spela in i sommar och siktar dessutom på att i en ganska nära framtid göra långfilm av ”Pleasure” – som hela tiden varit tänkt som en pilot inför en fullängdare.

Vinnaren i Kritikerveckans kortfilmstävling utses på torsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter