Saga Becker belönades med Guldbaggen för Årets kvinnliga huvudroll för sin första film. Foto: TT

Ny bagge ska inte kompensera

Uppdaterad
Publicerad

Under 30 år och utan skådespelarerfarenhet.
Det är receptet för kvinnliga Guldebaggevinnare.
Åtminstone i hälften av fallen i huvudrollskategorin.
Men det nya priset till årets nykomling är inte till för att ändra på den saken.

Sedan 1997 har 50 procent av alla Guldbaggevinnare av Bästa kvinnliga huvudroll varit under 30 år gamla. Många av dem har inte haft någon erfarenhet av skådespelaryrket sedan tidigare.

I kategorin Bästa manliga huvudroll är mönstret inte lika tydlig. Något som har kritiserats.

Kan gå till vem som helst

Tidigare i vintras presenterade Guldbaggen ett nytt pris. Det ska gå till årets nykomling, men är inte till för att kompensera någon annan kategori, understryker Jannike Åhlund, ordförande i Guldbaggejuryn.

– Svar nej. Guldbaggen är inte riktad bara till skådespelare. Den kan gå till vilken kategori som helst. Det kan vara en extra lyckospark i baken för någon som har gjort något exceptionellt, en professionell insats oavsett kategori, säger hon.

Ingen kompensation

Att instifta ett nytt pris för att väga upp majoriteten nykomlingar på vita duken i kategorin årets kvinnliga skådespelare vore inte smart, tycker Jannike Åhlund.

– Personligen är jag emot den typen av kompensatoriskt tänk. Om man skulle kompensera skådespelarkategorin så degraderar man samtidigt det ursprungliga priset. Det här inte tanken med det här priset. Det är någonting som inte funnits tidigare.

Brist på roller

Om de dryga 50 procenten kvinnliga pristagare under 30 och utan tidigare skådespelarerfarenhet, säger Jannike Åhlund först ”oj, det var värst”, sedan säger hon:

– Det handlar om hur rollerna skrivs. Jag skulle misstänka att under samma tidsperiod har det inte funnits lika mycket intressanta roller för kvinnor över 30-strecket.

– Jag önskar att filmen ska handla om alla. Olika människor i olika ålder av olika kön, you name it... Jag tycker att det visar på en begränsning i hur man skriver drama.

Blir aldrig rättvist

Guldbaggarna ska premiera årets bästa filminsatser. Huruvida det är erfarna eller oerfarna hjärnor bakom dem spelar ingen roll, säger Jannike Åhlund.

– Det är klart att man hamnar i svåra avvägningar. I sådana här tävlingar blir det aldrig riktigt rättvist. Det kan till och med begås misstag.

Förra året tilldelades Saga Becker priset för bästa kvinnliga huvudroll. Det var hennes första stora filmroll. I år har både Amy Deasismont och Rebecka Josephson fått fina recensioner för rollerna som systrar i Sanna Lenkens film ”Min lilla syster”.

Kan bli mer amatörer

Enligt Jannike Åhlund ger Guldbaggejuryn medvetet inga pris till barn.

– Det finns rekommendationer om att inga barn och inga oprofessionella. Att barn inte ska ha Guldbaggar är en princip vi är ganska överens om. Det betyder inte att ett barn inte kan leverera en storartad insats, men jag tycker att det är fel att premiera barninsatser i ett sammanhang som handlar om yrke och professionalism.

Men med amatörskådespelare kan juryn göra undantag.

– Det är en professionell yrkesinsats som ska belönas. Då tänker vi inte i första hand på amatörer. Samtidigt är det alltid insatsen som räknas, så det kan även i fortsättningen bli så att en amatör spelar skjortan av ett proffs, säger Jannike Åhlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Framgången för amatörskådespelare

Mer i ämnet