Författaren JK Rowling. Foto: TT

Filmtrilogi av JK Rowling på gång

Uppdaterad
Publicerad

Harry Potters skapare JK Rowling arbetar på manusen till tre nya filmer. Men den här gången kommer filmerna att

kretsa kring karaktären Newt Scamander.

Filmerna ska vara visningsklara 2016, 2018 och 2020, enligt den engelska dagstidningen Daily Mail.

Först ut blir ”Fantastic beasts and where to find them”, regisserad av David Yates, som även regisserade de fyra sista Harry Potter-filmerna.

Rowling, som hittills sålt 450 miljoner Potter-böcker, säger att då hon känner sig väldigt beskyddande gentemot sin fantasivärld själv kommer att skriva filmmanuset.

Och enligt filmbolaget Warner Brothers vd Kevin Tsujihara kan det bli fler än tre filmer i den nya serien.

– Jo har en vision av hur varumärket kan utvecklas och skriver för första gången manuset till något som hon själv tror minst blir en trilogi.

Kretsar kring ”magizoolog”

Historierna kommer att kretsa kring karaktären Newt Scamander – en så kallad magizoolog som studerar magiska varelser – och handlingen är den här gången förlagd till New York på 1920-talet.

Scamander är författaren av den bok som används av eleverna vid Harry Potters skola Hogwarts och nämns för första gången i den första boken i serien – ”Harry Potter och de vises sten”.

Historierna är förlagda ungeför 70 år före tiden på Hogwarts.

Harry Potter-filmerna är filmhistoriens mest lukrativa filmserie och har hittills dragit in över 7,7 miljarder dollar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.