Nya säsongen av Homeland utspelar sig efter presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

I helgen drar den sjätte säsongen av den populära tv-serien Homeland igång i USA (på måndag i Sverige). Och även den här gången befinner sig Carrie Mathison och hennes kollegor i ett drama som liknar verkligheten. Kulturnyheternas Hannes Fossbo ger en kort rekapitulation av Homeland inför säsongspremiären.

Spoilervarning för nyinvigda tittare.

Det känns som evigheter sedan Claire Danes, Damian Lewis och Mandy Patinkin fick alla att tv-knarka terrordramat Homeland. Och det var länge sedan. När serien hade premiär 2011 fanns till exempel inte några strömningstjänster för film och tv-serier i Sverige.

Men sen dess har mycket hänt. Både i verkligheten och i Homeland. Danes CIA-agent Carrie Mathison har brottats med terrorister, sin bipolära sjukdom och mammarollen i totalt fem säsonger, och för det belönats med fyra Golden globes.

Brody dog i säsong tre

Damian Lewis dubbelomvända soldat Brody mördades i Iran i säsong tre. I samma säsong gjorde Peter Quinn entré för första gången och Rupert Friends rollfigur blev snabbt en publikfavorit. (När förra säsongen slutade svävade han mellan liv och död).

Relationen mellan Carrie och Mandy Patinkins Saul Berenson har också varit ett kitt som hållit ihop serien. Deras såriga far-och-dotter-aktiga relation är av typen 'man vet att de vet att de älskar varandra, men de är för stolta, dumma och envisa för att förlåta varandra'. Men som tittare slutar man aldrig hoppas.

11 september

Alla säsonger av Homeland har också handlat om den amerikanska relationen till Mellanöstern och Arabvärlden efter Terrorattentaten den 11 september, och om CIA-operationer i regionen efter krigen i Irak och Afghanistan.

Homeland har inte bara hyllats, utan också kritiserats för att legitimera kriget mot terrorismen och för att skildra muslimer på ett stereotypt sätt. Det senare ledde till en raffinerad graffitikupp mot mot serien under inspelningen av den femte säsongen.

”Det finns inget Homeland”

Tre gatukonstnärer tackade ja till att hjälpa till med scenografin, men istället för att måla det som producenterna beställde – arabiska slagord – skrev de istället bland annat  ”Homeland är rasistiskt”, ”Det finns inget Homeland” och ”Den här tv-serien representerar inte konstnärernas åsikter”.

Tilltaget upptäcktes inte och avsnittet sändes. Även om Homelandskaparen Alex Gansa helst sett att det hela inte hänt, uttryckte han ändå viss beundran för tilltaget.

Läs mer: Graffitikupp i Homeland: ”Homeland är rasistiskt

Terrorattackerna i Paris

Om alla säsonger har använt stoff från verkliga, storpolitiska händelser och gjort drama av dessa, så var förra säsongen den som låg närmast verkligheten, särskilt sett ur europeiskt perspektiv.

Den sändes hösten 2015 och handlingen kretsar kring en islamistisk terrorcells planerade attack i Berlins tunnelbana. Samma höst ägde terrorattentaten i Paris rum. 130 personer sköts ihjäl i en samordnad attack, de flesta på konsertlokalen Bataclan. Händelserna gjorde att SVT valde att varna tv-tittare för seriens likheter med verkligheten.

Läs mer: SVT varnar för Homeland

Tillbaka i USA

Om man behöver triggervarningar även inför den sjätte säsongen är oklart, men att den också påminner oss om verkligheten råder det inga tvivel om.

Serien är tillbaka i hemlandet och utspelar sig i New York under tiden mellan presidentvalet och installationen i Vita huset. Och även om den tillträdande presidenten är kvinna så är hon inte en Hillary Clinton-kopia.

Alex Gansa har sagt i intervjuer i amerikanska medier att de valde att modellera president Elisabeth Keane – spelad av Elisabeth Marvel – efter både Donald Trump och Hillary Clinton (och även lite Bernie Sanders).

Inspelningen startade långt innan valet, och hade de valt att låta Homeland-presidenten likna en av kandidaterna riskerade de att framstå som helt daterade om det inte just den kandidaten vunnit. Smart drag, får man säga, eftersom Donald Trump ju var en högoddsare ända in på valnatten.

Säsongspremiären sänds i helgen, en vecka innan Trump installeras som USA:s president i Vita huset.

Kritisk till CIA

Av de många kontroverser och dispyter Trump deltagit i sedan han inledde sin kampanj, är hans relation till USA:s underättelsetjänst förstås den som är mest intressant för Homeland. Efter anklagelser om ryska hackerattacker mot det amerikanska valet ifrågasatte Trump CIA:s arbete.

Läs mer: Trump ifrågasätter CIA-slutsats

Och när man tittar på trailern för den nya säsongen förstår man att det gör även president Elisabeth Keane, som inte verkar främmande för att göra stora förändringar på högkvarteret i Langley.

Liten spoiler

Trailern innehåller också ett glatt besked för alla dem som hoppats att Peter Quinn överlevde. Serieskaparna har också avslöjat att Carrie bor i Brooklyn och försöker koncentrera sig på att vara mamma samtidigt som hon jobbar för en hjälporganisation som hjälper amerikanska muslimer.

Hon jobbar alltså inte på CIA. I alla fall inte till en början.

Serien har premiär i SVT Play på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer