Taylor Schilling och Uzo Aduba i Netflixserien ”Orange is the new black”. Foto: AP/Netflix/TT Bild.

Nytt vinstrekord för Netflix

Uppdaterad
Publicerad

Vinsten för det sista kvartalet 2013 för film- och tv-sajten Netflix gick upp med 500 procent, jämfört med året innan.

Totalt uppgick vinsten för streamingsajten till 48 miljoner dollar, vilket motsvarar 330 miljoner svenska kronor, i sista kvartalet 2013.  Året innan var vinsten under samma period 8 miljoner dollar.

I ett brev till sina aktieägare skriver företaget att man samtidigt planerar att erbjuda sina kunder olika nivåer av medlemskap för att bättre passa olika behov.

Netflix

Netflix meddelar också att man kommer att satsa rejält på att fortsätta att växa i Europa. Det rapporterar Los Angeles Times. I nuläget finns det i Europa nationella Netflixsajter i Norden, på de brittiska öarna samt i Nederländerna.

Större utbud i USA

Amerikanska Netflix har idag betydligt fler titlar än den svenska versionen av sajten. Och när Kulturnyheterna träffade vd Reed Hastings i höstas så var det här något som han inte trodde skulle ändras inom en snar framtid.

– I USA har vi varit igång i sex år och har en tredjedel av hushållen som användare, så vi har råd med mer på den marknaden, sade Hastings.

Från DVD till streaming

Netflix grundades 1997, men var då huvudsakligen inriktat på DVD-uthyrning. Först tio år senare började företaget satsa på att streama film och tv-serier.

Sajten har satsat stort på att producera egna tv-serier som ”Orange is the new black” och ”House of Cards”. Tidigare i höstas rapporterade Kulturnyheterna att Netflix nu planerar att börja producera egna långfilmer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Netflix

Mer i ämnet