Bild från filminspelning som ägde rum på GoKinema i Göteborg tidigare i år där filmare spelade in kortfilm inför publik. Foto: SVT

SFI ska satsa på oprövade filmare

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Filminstitutet och SVT ska långfilmssatsa på talangfulla men oetablerade filmskapare.

Nyheten att SFI i samarbete med SVT och regionerna i landet ska  satsa på långfilm med oprövade talanger avslöjades på ett seminarium om talangutveckling i svensk film i Almedalen idag.

Syftet är att fånga upp begåvade filmare, och ge dem möjligheter att göra långfilm utan att det ska krävas en stor budget.

Almedalen 2012

– Det finns ett glapp mellan kortfilm till långfilm. Det finns ingenstans möjlighet för en ung filmare att berätta i 90 minuter utan att det kostar arton miljoner kronor, säger Charlotta Denward på Svenska Filminstitutet SFI.

Enligt Charlotta Denward är projektet, som är ett samarbete mellan SFI, SVT och landets regioner, fortfarande i sin linda, men kommer att utvecklas mer under hösten. Och det kommer att röra sig om en bredare satsning.

Till vilka riktas den här satsningen?

– Till talanger som på ett eller annat sätt visat att de har en viss blick och ett sätt att se på världen, säger Charlotta Denward.

Det kommer att vara en öppen satsning där meritkrav om att ha gjort tidigare långfilmer tas bort. Filmerna kommer inte heller att tvunget behöva gå upp på bio.

– Den springande punkten är glappet mellan att berätta i det korta och i det långa formatet. Även på filmhögskolorna gör man kortfilm, säger Charlotta Denward.

 Däremot kommer filmarna att få rätta mun efter matsäck. För att klara en mindre budget kommer idéer som kräver många statister och påkostade kostymer att få stryka på foten.

– Man får anpassa historierna till det. Man måste ha andra sätt att tänka och koncentrera sig på mindre berättelser. Jag tror att det kommer att vara bra, säger Charlotta Denward.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2012

Mer i ämnet