Roy Andersson fick Guldlejonet i Venedig 2014. I år har han chansen igen. Foto: TT

”Om det oändliga” bland favoriterna i Venedig

Uppdaterad
Publicerad

På lördag avslutas filmfestivalen i Venedig med den sedvanliga prisceremonin och frågan på alla svenska läppar är: Får Roy Andersson ännu ett Guldlejon? Det kanske han får. Hans film Om det oändliga finns med bland de mest kritikerrosade filmerna på festivalen. Kulturnyheterna listar nedan de filmer med störst chans på Guldlejonet.

Joker hyllades

Joker av regissören Todd Philips fick långa stående ovationer efter visningen och har hyllats för både Joaquin Phoenix skådespeleri och regissörens blinkningar till Scorseses 70-talsfilmer Taxi Driver och King of comedy.

Steven Soderberghs The Laundromat är något så flippat som en komedi om skandalen kring Panamadokumenten med Meryl Streep, Antonio Banderas och Gary Oldman i huvudrollerna. Filmen är en av två i tävlan som strömningstjänsten Netflix ligger bakom.

Tungt relationsdrama

Den andra är Noa Baumbachs skilsmässodrama Marriage story som inspirerats av den Oscarsbelönade Kramer mot Kramer från 1979. Tungt och sorgligt om kärlek med Scarlett Johansson och Adam Driver. Baumbach Oscarsnominerades för debuten från The squid and the whale 2005.

Den prisbelönte regissören Hirokazu Kore-edas drama The truth  är en annan favorit. Han fick Guldpalmen i Cannes förrförra året för filmen. Shoplifters. Nu gör han sin första film som tar plats utanför hemlandet, filmen utspelar sig i Frankrike och har bland andra Juliette Binoche och Catherine Deneuve i rollerna.

Stellan Skarsgård och Roy Andersson

Svenskchanserna då? Svenska storstjärnan Stellan Skarsgård är med tävlingssektionen och kan belönas i skådespelarsektionen. Han spelar i den tjeckiske regissören Václav Marhouls film The Painted Bird som handlar om en ensam judisk pojke som försöker undgå att bli tillfångatagen av nazisterna under andra världskriget.

Det ser också bra ut för Roy Anderssons Om det oändliga. Den internationella kritikerkåren kallar den bland annat ”kort, bitterljuv och utsökt ihopdiktad” och ”udda och olik allt annat i tävlingen”. Blir det ytterligare ett pris för den svenske filmmakaren blir han den femte regissören i historien med dubbla Guldlejon hemma på hyllan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.