Bild från filmen ”Striaght outta Compton”, med premiär förra året. Foto: TT

Oscarsreglerna kan ses över

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken – nu diskuterar Oscarsgalan regeländringar.
Den amerikanska filmakademien ska hålla ett möte om bristen på representation.

För andra året i rad finns inte en enda icke-vit skådespelare bland de nominerade, trots hyllade insatser från skådisar i filmer som ”Straight outta Compton” och ”Creed”.

Bristen på representation har fått flera svarta skådespelare att öppet kritisera galan. Däribland Jada Pinkett Smith och Spike Lee, som uppmanar andra att göra detsamma.

Kan bli fler nominerade

Enligt New York Times blir kritiken mest sannolikt ett högprioriterat samtalsämne under akademiens nästa möte på tisdag. Och det pratas om förslag på konkreta åtgärder. Bland annat kan antalet nominerade filmer i kategorin Bästa film blir fler. De nu åtta nomineringarna skulle kunna blir tio. Så har det varit tidigare, senast 2011. På så sätt skulle fler berättelser kunna släppas fram i rampljuset, hävdar källor med insyn som New York Times har pratat med.

”Förkrossad och frustrerad”

Eventuellt skulle även antalet nominerade till skådespelarkategorierna kunna blir fler, men det bedöms som mindre troligt. I så fall skulle de i nuläget fem nominerade i respektive kategori kunna bli åtta eller tio stycken.

Att inte en enda icke-vit skådespelare finns med bland de i dagsläget, vad Amerikanska filmakademien anser, 20 bästa skådespelarinsatserna 2015, har fått organisationens att öppet be om ursäkt.

– Jag är förkrossad och frustrerad över bristen på mångfald, sa Cheryl Boone Isaacs, ordförande för Amerikanska filmakademien tidigare i veckan.

– Akademien kommer att vidta dramatiska åtgärder för att ändra vårt system för medlemskap så att vi från och med 2016 kan bli en grupp med mer mångfald.

Vilka åtgärder det blir återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oscarsgalan 2016

Mer i ämnet